Ezt teszi a zene a testeddel

Ezt teszi a zene a testeddel

Most, hogy itt van a fesztiválok szezonja, és kb. minden hétre jut egy jó koncert (eddig Slash és a Kamelot voltak a nyár nagy flow-élményei), eszembe jutott, hogy már régóta tervezek egy bejegyzést arról, hogy mi mindent tesz a zene a testeddel és a lelkeddel. Hidd el, az egyik legjobb nyugtató, felpörgető, lélek-összerakó a világon, ráadásul mindenhol kéznél van, szóval szinte bárhol alkalmazhatod akár terápiaként is. És a következőket is mind tudja:

Serkenti az immunrendszeredet

A zene csökkenti a stresszt, ezáltal kevesebb lesz a kortizol nevű stresszhormon a szervezetedben, a kortizolszint csökkenése pedig jó hatással van az immunrendszer működésére. A legtöbb kutatás egyébként klasszikus dallamokkal folyt, de most a kedves kutatók voltak szívesek a metál stresszcsökkentő hatását is igazolni, így nem kell kizárólag a személyes tapasztalataimra hivatkozni e téren.:) Egyébként azt hiszem, annyi a dolog titka, hogy mindenki azt hallgassa, amit szeret, és attól jó eséllyel megnyugszik.

Image courtesy of Gualberto107/ FreeDigitalPhotos.net

Gyógyítja az agysérüléseket és a memóriazavarokat

Az intenzív zeneterápia hatásait megfigyelve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a zene képes javítani még a súlyos memóriazavarokkal küzdők emlékező képességét is, sőt, az agysérülések (pl. stroke okozta károsodások) utáni gyógyulást is segíti.

Segít a leszokásban

Az alkohol- és drogelvonókúrák egyik tanulsága, hogy a zene segíti azoknak az ingerületátvivő anyagoknak a termelését, amelyeket eddig a drogokból vagy a piából szerzett be az illető. Az elvonási tünetek épp amiatt alakulnak ki, hogy kívülről már nem jön a jó érzés, a szervezet viszont szépen ellustult, és önmaga már nem képes előállítani a kellemes közérzethez szükséges ingerületátvivő anyagokat. Itt lép be a zene, amely hatékonyan csökkenti a tüneteket, amíg a szervezetben helyreáll a rend.

Empatikusabbá tesz

Ez elsősorban a zenészekre jellemző, de tény, hogy megfigyelték, hogy aki hosszú évekig tanult zenét, az hamarabb képes felismerni a másik érzelmeit és szándékait annak beszédstílusából.

Oldja a depressziót

A zene hatására a fentebb már emlegetett, jó érzést okozó ingerületátvivő anyagok, például a szerotonin elárasztják a szervezetet, és ettől minden boldogabb lesz egy időre.

Image courtesy of stockimages/ FreeDigitalPhotos.net

Nem szeretsz táncolni? Oké

Azért jó, ha tudod, hogy az énekesmadarakon kívül az ember az egyetlen lény a földön, aki képes automatikusan szinkronizálni a szívverését a zene ritmusával. Szóval lehet, hogy te szégyenlős vagy, de a tested, az bizony táncol, akár akarod, akár nem.

Hangosabb zene = több pia

Egy francia kutatás szerint ha egy bárban 72 dB-ről 88 db_re hangosítják a zenét, akkor több ital fogy. Ennek pontos okát nem tudják, lehet, hogy csak annyiról van szó, hogy hamarabb kiszáradnak a torkok, ha túl kell kiabálni a hangerőt.

Image courtesy of phanlop88/ FreeDigitalPhotos.net

Hangosabb zene = rosszabb reflexek

Azt is megfigyelték, hogy a 95 dB hangerővel szóló zene hatására akár 20 százalékkal is romlik a reakcióidőnk. Vagyis sajnos nem hasznos a kocsiban csutkán bömböltetni a metált. Már csak azért sem. mert nem jó ötlet a pedálokon imitálni a dupla lábdobot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .