Már megint nem fogytam egy dekát sem!

Már megint nem fogytam egy dekát sem!

Van az a pillanat, amikor egyszerűen beragad a mérleg nyelve, amikor ha fene fenét eszik, sem hajlandó megmozdulni. Ilyenkor persze lázasan kutatjuk az okokat, elemezzük az étrendünket, az edzéseinket, vagy egyszerűen csak elkeseredünk – ki-ki vérmérséklete szerint. Pedig lehet, hogy nem egyszerűen arról van szó, hogy lusták voltunk elmenni az edzőteremig, vagy megettünk egy szelet tortát. Összeszedtem pár mélyebben fekvő szabotőrt:

Image courtesy of hyena reality/ FreeDigitalPhotos.net

 
Testalkat és hormonok
Az a helyzet, hogy a nők teste egyszerűen több zsírt raktároz, mint a férfiaké. Egy férfi, ha keményen edz, akár 10 alatti zsírszázalékkal is elkaristol, egy nőnél viszont ez már egészségtelen lenne (persze vannak extrém kivételek, sportolók, stb. de most beszéljünk megint a nagy átlagról, mondjuk rólad, meg rólam). A ciklus is hatással van a hízásra-fogyásra – biztos tapasztaltad már, hogy a menstruáció előtt legalább 1-2 kilóval nehezebb vagy, mint előtte, már csak azért is, mert a szervezeted jelentős mennyiségű vizet tart vissza.
Hogyan oldd meg? Először is ne tűzz ki elérhetetlen célokat. Ha széles a csípőd, akkor széles, a csontjaidból nem tudsz lefaragni.. Ha évek óta vérre menő harcot vívsz az utolsó egy-két kilóval, akkor lehet, hogy a szervezetednek az lenne az ideális, ha az az egy-két kiló egyszerűen rajtad maradna. Ez persze nem felmentés az edzések ellógására, egyszerűen csak arra szeretnélek kérni, hogy hallgass a testedre, és sanyargatás helyett inkább működj együtt vele.

Rejtett allergiák és egyéb problémák
Ki nem derült, kezeletlen egészségügyi problémák is okozhatják a mérleg megtorpanását. Néha épp a leadhatatlan túlsúly hívja fel a figyelmet a glutén-, a tejfehérje-, a tejcukor-, a szója-, a földimogyoró-, vagy a citrus-allergiára, ilyenkor ugyanis az allergén méreganyagként viselkedik a szervezetben. De lehet a túlsúly a pajzsmirigy-alulműködés, vagy a PCOS (policisztás ovárium-szindróma) tünete is.
Hogyan oldd meg? Ha ilyesmire gyanakszol, menj orvoshoz, ugyanis csak orvosi vizsgálattal lehet igazolni, vagy kizárni az allergiát és az egyéb egészségügyi problémákat. .

Bánatzsír
Coachként elég gyakran tapasztalom, hogy a fizikai problémák, köztük a túlsúly oka sokszor a lélekben keresendő. Számos ügyfelemnél láttam, hogy a felesleg egyfajta “védőburok” szerepét tölti be: egyrészt fizikailag is távol tartja az elhidegülőben levő partnert, másrészt pedig megakadályozza, hogy valami új alakuljon ki, ami fájdalmat okozhat, bonyodalmat hoz az életünkbe, esetleg fel kéne adni érte a megszokott punnyadtat. Olyan is van, hogy valaki a bánatát, depresszív érzelmeit fojtja finomságokba.
Hogyan oldd meg? Beszélj, beszélj, beszélj. A barátaiddal, a családoddal, bármilyen bizalmasoddal, de akár szakemberhez, life coachhoz, pszichológushoz, kineziológushoz is fordulhatsz. Ha egyik sem szimpatikus, írd ki magadból, ami bánt – lehet, hogy épp ez fog elvezetni azokhoz a legmélyebb érzelmekhez, amelyeket még magadnak sem mertél bevallani.

Stresszkilók
Nincs mese, a stressz hizlal. A stresszhormonok, például a kortizol bonyolult biokémiai folyamatok eredményeként éhessé tesznek, ráadásul ha folyton feszült vagy, kisebb gondod is nagyobb annál, hogy mit eszel, ahhoz nyúlsz, ami elsőként a kezedbe akad. Ilyenkor kerülnek elő a tartósított, cukros-zsíros gyorskaják.
Hogyan oldd meg? Mozogj, ez a legjobb stresszoldó, és még az alakodnak is jót tesz. A legsűrűbb időszakokban is igyekezz annyit aludni, amennyit csak lehet, és próbálj megtanulni néhány egyszerű relaxációs technikát – semmi hókuszpókusz, csak ülj le, és figyeld pár percig a légzésedet. Jót tesz a zene is, a műfaj és az album csakis tőled függ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .