Kamilla, ameddig a szem ellát

Kamilla, ameddig a szem ellát

Tudjátok milyen illata van több hektárnyi kamillának? Elárulom, mesés, még másnap is érzed az orrodban. És valami hihetetlen hangulata van annak, ahogyan körülbelül a madarak csiripelése és egy-két kombájn messziről jövő zúgása az egyetlen zaj, amit a mezőn hallasz.

Már többször írtam itt a blogon, hogy én afféle ízig-vérig városi lány vagyok, nekem a traktor is látványosság, szóval kétszeresen is nagy élmény volt, amikor a LUSH meghívására egyszer csak ott találtam magam Szarvasgede határában a kamillaföldön. Tűző nap, madárcsicsergés, kamilla, ameddig a szem ellát, néhol pipacsokkal pöttyözve, szó szerint annyi, hogy kombájnnal kell aratni. És az illat, amiről már áradoztam, tiszta relax.

Az illatot bátran képzeljétek hozzá (Fotó: Judit)
Városi lány traktort fényképez 🙂 (Fotó: Judit)

 Szarvasgede az egyik legkomolyabb kamillatermelő vidék a világon, itt termelik azt a több évtizedes nemesítés eredményeként kialakult kamillafajtát, amelyből a világhírű kék kamillaolaj készül. A magyar kamillaolaj egyébként arról is nevezetes, hogy gyógyászati célra is alkalmas, vagyis a legmagasabb minőséget képviseli az illóolajok között. Kis hazánkon kívül Egyiptomban termesztenek még óriási mennyiségben kamillát, az itteni olaj kémiai összetétele azonban kissé eltér a magyarétól, leginkább illatanyagként alkalmazzák.

Fotók: bal oldali: Myreille, Moksha.hu; jobb oldali: Judit

A betakarítás úgy zajlik, hogy a kamillát szárral együtt levágja a gép, majd másnapig még a határban szikkad. Fodor Csaba, a Silvestris és Szilas Kft. alapítója és tulajdonosa aki vegyészmérnökként kifejezetten a desztillációs műveletekre szakosodott, azt is elmondta, hogy amikor a levágott növények másnap bekerülnek a cég kerepesi lepárló üzemébe, azonnal mennek is az üstbe, mert így lehet a legtöbb, és legjobb minőségű illóolajat kinyerni belőlük. Persze előbb még próbafőzés zajlik, ahol meghatározzák az olajtartalmat. Az üstökbe töltött kamillát alaposan letapossák, tömörítik, majd 24-48 órán keresztül éri a 150 fokos gőz, amelynek hatására a szeparátorokban megjelenik a lepárolt kamillavíz és kamillaolaj.

Fotók: Judit

A kamillaolaj egyébként átható, tömény illatú, és ragyogó kék színű – ez utóbbit, és gyulladáscsökkentő hatásának jó részét a kamazulén nevű vegyületnek köszönheti. Ám ne reménykedj, ha krémbe kevered, olyan kevés kell belőle, hogy a kék szín egyáltalán nem fog látszani. Az olaj azonban egy-két cseppjével használva is megőrzi fantasztikus illatát és gyógyító tulajdonságait. A cég ráadásul a melléktermékek hasznosítását is környezetbarát módon oldja meg: a lepárlás legfontosabb, értékes mellékterméke a kamillavíz (aromaterápiáért rajongó énem konkrétan majdnem elalélt, amikor egyszerűen a csőből csapolhattuk a kikészített üvegekbe), amelyet többek között a kozmetikai iparban hasznosítanak. A kifőzött növényekből pedig szárítással pellet készül, amellyel fűteni lehet, de van olyan növény, például a kakukkfű, amelynek pelletjét a nyuszik is nagy örömmel fogyasztják

Fodor Csaba mesél a kamillaolajról a lepárlóüzemben (Fotó: Judit)

Mit tud a kamillaolaj?

A Matricaria chamomilla illóolaja erőteljes antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő hatással bír, a bőrgyulladások, ekcéma és a szájüregi, valamint a garatgyulladások kiváló gyógyítója. A gyomor- és bélrendszeri fekélyekre, az aranyérre, az izmok és az ízületek gyulladásaira, valamint a hüvelyfertőzésekre is jó hatással van.
Gyakran használják szájöblögetők, légzéskönynítő szerek, valamint mellkasi bedörzsölők alapanyagaként, de emésztésjavító tinktúrákban is nem egyszer megtalálható. Gyulladácsökkentő és bőrápoló hatásának köszönhetően gyakran kerül bele babaápoló készítményekbe és az érzékeny bőrre ajánlott krémekbe lotionokba. Aranyér és hüvelyfertőzések ellen ülőfürdőbe cseppentve érdemes bevetni. A lélekre is nyugtató, feszültségoldó hatással van, a menstruáció előtti stressz kezelésére is alkalmas. A várandósság első hónapjaiban azonban nem ajánlják a használatát

Ameddig a szem ellát (Fotó: Judit)
 
Fotó: Judit

Mire jó a kamillavíz?

A virágvizek az illóolaj-lepárlás értékes melléktermékei. A virágvíz is tartalmazza az eredeti gyógynövény hasznos hatósanyagait, de sokkal gyengédebb hatású, mint az illóolaj. Míg az illóolajat nem használhatjuk töményen, csak hordozóolajba keverve, addig a virágvizeket akár magukban is a bőrre kenhetjük (kiválóak például arcvíznek), sőt, akár az italunkat is ízesíthetjük vele. A kamillavíz remek bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, az érzékeny bőr regenerálódását segíti.

Üvegek a kamillavízhez, csapolás előtt (Fotó: Judit)

Így várt minket a LUSHcsapat a Kamillaünnepen  (Fotó: Judit)
És hogy mi köze mindehhez a LUSH-nak? Az, hogy a kék kamillaolaj egyik legnagyobb felhasználójának, és a Silvestris és Szilas Kft. egyik legfontosabb vevőjének számít: évente 450 kiló (!) kék kamillaolajat vásárolnak a cégtől, amely leginkább a cég egyik legnépszerűbb kéz- és testápolójába, a Dream Creambe kerül. Tavaly 409 759 tégely talált gazdára világszerte ebből a tápláló krémből, és mind a mi kamillaolajunk jó hírét vitte magával (ez az igazi hungarikum, meg országimázs, nem a csikós-gulyás műromantika).

Ráadásul idén a cég újított a Dream Cream összetételén, megjelent ugyanis az öntartósító változat, amely amellett, hogy ugyanolyan kiválóan nyugtatja és hűsíti az irritált bőrt, mint elődje, teljesen tartósítószermentes, mégis 14 hónapig megőrzi frissességét. Ezt olyan természetes tartósítóknak köszönheti, mint a méz és a tengeri só, valamint a formula tökéletes kiegyensúlyozása. A módszer jelenleg szabadalmi bejegyzés alatt áll, és a LUSH üzletekben választhatsz a klasszikus, és a kicsit sűrűbb, testesebb öntartósító változat között.

Dream Cream, háttérben a kamilla (Fotó: Judit)

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .