A fogínyedre is vigyázz!

A fogínyedre is vigyázz!

Az, hogy rendszeres időközönként fogat kell mosni, valószínűleg (és remélhetőleg) már senkinek semmilyen újdonságot nem jelent. Ám a fogaidra rakódott lepedéktől nemcsak azért érdemes megszabadulni, hogy elkerüld a fogszuvasodást. A lerakódott plakk baktériumai ugyanis nemcsak a fogat “eszik”, hanem a fogíny szövetét is fertőzhetik. Így jön létre az ínygyulladás, amely nemcsak kellemetlen, hanem egy idő után akár a fogaid elvesztéséhez, sőt, olyan szervi betegségekhez is vezethet, mint például a keringési betegségek, az infarktus, a stroke vagy a cukorbetegség.

Így is elhagyhatod a fogaidat, de a fogágybetegséggel sem kéne viccelni. Kép innen.

A szájüregben eddig több, mint 700 baktériumot mutattak ki a kutatók. Ezzel még együtt tudunk élni, de csak akkor, ha rendszeres fogmosással megakadályozzuk, hogy a fogaink felszínére tapadva baktérium-kolóniák alakuljanak ki. Ezek a kolóniák – vagyis a fogaikra rakódott plakk – ugyanis a szénhidrátok bontásával savat képeznek, ami egy idő után a fogszuvasodás oka lehet. Ráadásul a baktériumok fertőzik az íny szövetét, és gyulladást hoznak létre. A hosszú távon is fennálló gyulladás viszont “eszi” a csontot, vagyis meglazulnak, majd kihullanak a fogak. Épp ezért ne tekints el nagyvonalúan a fogínyvérzés felett, mert ez az első jele az ínybetegségnek. Ne gondold, hogy valamilyen vitaminhiány okozza, vagy épp túl erősen súrolod a fogaidat, mert ha még óvatosabban mosol fogat, épp hogy súlyosbítod a problémát.

A probléma kezdeti időszakában nagyon könnyű a gyógyítás: alapos fogmosás naponta kétszer, szájvíz, valamint a fogselyem gondos használata – a fogorvosom ez utóbbit is mindig a lelkemre köti. Ám ha a plakk “megköt”, és fogkő lesz belőle, azt már nem tudod házilag eltüntetni, ekkor már fogorvosi kezelésre van szükség. Nem érdemes halogatni, mert a gyulladás nem múlik el magától, inkább egyre súlyosabbá válik.

Ilyen cuki foggal könnyű vigyorogni, de szerintem ő sem szeretné elveszteni azt a négy középsőt 🙂 Kép innen.

 A fertőzött ínytasakból ráadásul bármilyen apró sérülés (fogmosás okozta vérzés, fogselymezés, fogpiszkáló használata) során baktériumok kerülhetnek a véráramba, ez pedig már nemcsak a fogakat károsítja: általános gyulladást, az érfalak károsodását, és a fogaktól egészen távol eső szervek betegségeit is okozhatja.  Nem véletlen, hogy a rossz fogazatú emberek között gyakoribb az érelmeszesedés, az infarktus, vagy a stroke. A cukorbetegség és a fogágybetegségek között egyfajta oda-vissza kapcsolat áll fenn, a cukorbetegek hajlamosabbak a fogágy-gyulladásra, de az elhanyagolt fogíny a cukorbetegségük állapotát is rontja.

Vagyis ne legyints az ínyproblémákra, mert ha foglalkozol velük, könnyen orvosolhatóak, ha viszont nem, akkor komoly gáz is lehet belőlük! Tessék szépen fogat mosni, fogselymezni, és időről időre elkocogni a fogorvoshoz legalább egy fogkő-eltávolítás erejéig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .