Környezetbarát farmer Finnországból

Környezetbarát farmer Finnországból

Finnországból rendre olyan hírek érkeznek, amelyek a szememben egyfajta álomországgá teszik az északi rokon-országot. Na jó, a hidegtől tekintsünk el, máig emlékszem, milyen durva volt a mínusz húsz fok márciusban, amikor úgy 18 évesen ott jártam cserediákként. De egyébként fantasztikus hely: egyrészt gyönyörű, a finnek pedig mindent meg is tesznek, hogy megőrizzék a természet szépségét. Azán érdemes egy pillantást vetni az oktatási rendszerükre, gyorsan kiderül, hogy nem a poroszos szisztéma a nyerő, ha kiművelt emberfőket szeretnénk képezni. Ja, és zeneileg is ott vannak, van egy pár kedvencem arrólfelől.

Kép innen

Környezetvédelemben pedig nagyon keményen van mit tanulnunk tőlük. A Pure Waste Textiles elnevezésű cégről, amely teljes egészében újrafelhasznált anyagokból gyárt farmer- és pólóanyagot, először egy finn divatblogon, az OutsaPop-on olvastam. A koncepció zseniális: az alapanyag újrahasznosított textilhulladék, ráadásul sem tiszta vizet, sem pedig vegyszereket nem használnak a gyártásnál. Tekintve, hogy hagyományos gyártási technológia mellett egyetlen farmernadrág elkészítéséhez 8-10 000 liter vízre van szükség, és a világon évente 3000 millió darab farmernadrágot gyártanak, el lehet képzelni, milyen hatása lenne, ha a többi farmergyár is átvenné ezt az új eljárást. Az sem lenne persze kevésbé forradalmi, ha a farmergyártók és a többi ruhás cég egyszer csak elkezdené visszagyűjteni a szakadt, kidobásra ítélt ruhadarabokat, és újrahasznosítaná őket (ennek nyomai egyébként a H&M-ben már láthatók, hátha más is kedvet kap idővel).

Ráadásul, mivel a Pure Waste vegyszerekkel sem kezeli a textíliákat, nem valószínű, hogy bekerülnek majd az ilyen riasztó hírekbe. Az emberi munka etikus körülmények között zajlik, normálisan megfizetik, és mivel nem használnak vegyszereket, a gyár munkásai is kevesebb veszélynek vannak kitéve, mint az átlagos textilipari dolgozók. Szóval nemcsak környezet-, hanem nagyon emberbarát cég is ez, amelytől több finn tervező és cég is vásárol textilt a kreációihoz. A Costo webshopjában például farmer sapkát, táskát, kötényt, cipőt, nyakkendőt és csokornyakkendőt, valamint pólókat kapni, míg a Nurmi Jeans hagyományos farmernacikat gyárt a környezetbarát anyagból. Nekem a legjobban a farmer nyakkendő, napláne a csokornyakkendő tetszik, eredeti pasiknak ideális 🙂 Az igazán jó azonban az lenne, ha nemcsak lokálisan lennének sikeresek, hanem világszerte terjesztenék a módszereiket és a gyártási eljárásaikat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .