Nem bűn a gyorskaja…

Nem bűn a gyorskaja…

… ha a megfelelő ételeket választod! (Ilyenkor nyáron úgysem úszod meg a hamburgerezdéket, ne is tagadd… 🙂 )

Az egészséges táplálkozás amúgy sem a tiltásokon alapul: nem kell elkerülnöd a gyorséttermeket, csupán okosan kell választanod az étlapról. Az étteremláncok többsége ma már egészséges, „light” alternatívákat is kínál a hagyományos, zsíros hamburgerek mellett, így egy kis előrelátással alakkímélő menüt is összeállíthatsz. Íme a menüajánlat:

Image courtesy of [piyato] / FreeDigitalPhotos.net


Húsfélék
Hamburger a gyorsétteremből
Kalóriatartalom: 470 kcal
A roston sült húspogácsák és a különféle mártások még beleférnek az egy átlagos vacsorára engedélyezett kalóriaértékbe. A zsíros sajtot viszont jobb, ha elkerülöd, tehát felejtsd el a sajtburgert! A bő zsiradékban sült krumplit szintén töröld az étlapról, helyette válassz inkább valamilyen salátát. A majonézes salátaöntetek helyett szavazz a viszonylag kevés kalóriát tartalmazó vinaigrette-re, vagy fogyaszd öntet nélkül a zöldségeket. A kajához kérj narancslevet vagy tejet. Kerüld viszont az üdítőket, még light változatukat is, mivel rengeteg egészségtelen adalékanyagot tartalmaznak. Ha a narancslevet is túlságosan édesnek ítélnéd, a legtöbb gyorsétteremben ma már ásványvizet is kérhetsz a menühöz. Igyál belőle bőségesen, már csak azért is, mert a folyadék telíti a gyomrot, így hamarabb érzed majd, hogy jóllaktál.


Sonkás szendvics a szendvicsbárból
Kalóriatartalom: 423 kcal
A szendviccsel önmagában nincs semmi baj, minden csak attól függ, mit teszünk a kenyérszeletre. A szendvicsbárokban viszont szerencsére magunk állíthatjuk össze a legjobb kombinációt: válassz sovány sonkát (lehetőleg pulyka- vagy csirkemellsonkát), és nagy adag zöldséget, „alapanyagként” pedig teljesőrlésű kenyeret vagy kiflit. Ízesítsd a kész szendvicset kedvenc mártásoddal – persze ha lehet, kerüld a kalóriadús majonézt. A legtöbb helyen az óriási szendvicsek helyett fél adagot is felszolgálnak: válaszd ezt, s ha kevesellnéd, egészítsd ki egy nagy adag salátával – lehetőleg zsíros, kalóriadús öntet nélkül.

Pizzaszelet az olasz étteremből
Kalóriatartalom: 410 kcal
Vidd haza (vagy rendeld meg) a pizzát, vágd négyfelé, és csak a negyedrészét fogyaszd el. Ha a család nem kéri a másik háromnegyedet, fagyaszd le, felmelegítve máskor is jó lesz vacsorának. Válassz vékony tésztájú pizzát, olyat, amelyiken feltétként sok zöldség és sovány húsféle van. A dupla sajtos vagy a négysajtos pizzát viszont felejtsd el, hiszen épp a sajt teszi nagyon kalóriadússá ezt az ételt. Ha kevesled a negyed pizzát, egyél hozzá egy jó nagy adag salátát, és igyál mellé sok ásványvizet.

Szárnyasok
Csirkeszendvics a gyorsétteremláncoktól 
Kalóriatartalom: 440 kcal
A zsiradékban sütött csirkehúspogácsa nem túl jó ötlet, de a legtöbb gyorsétteremben kapható sokkal kevesebb zsírt és kalóriát tartalmazó, roston sült csirkehúsból és sok zöldségből összeállított szendvics is. A sült krumpli helyett ezúttal is egyél inkább salátát, a kóla helyett pedig narancslevet kérj.

Csirkefalatok a gyorsétteremből vagy a mirelit-pultból
A menü kalóriaértéke: 490 kcal
A zsiradékban sült, így meglehetősen kalóriadús csirkefalatokból ne egyél háromnál többet. Ha otthon készíted el a gyorsfagyasztott csirke-krokettet, használj növényi olajat, és a fritőz helyett inkább serpenyőben, kevés zsiradékban süsd meg a húst, majd gondosan csepegtesd le. Köretként tálalj paradicsomos babot, amely kevés zsírt és sok élelmi rostot tartalmaz, így sokáig teltségérzettel ajándékoz meg. Ha pedig egy gyrosra vágysz, kérj gyros-tálat sok zöldséggel és sült krumpli nélkül. A hozzá járó pitát viszont ne rágcsáld el!

Ha tetszett, a bejegyzés, szavazz a Zöldsalátára a GoldenBlogon! Kattints a képen a Szavazz gombra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .