Csókpuszi (a nyusziknak is)

Csókpuszi (a nyusziknak is)

Mostanában mindennek van világnapja: nemrég a nylonzacskó-mentes napot ünnepelhetjük (persze az egyszerűség kedvéért jobb lenne, ha minden nap megünnepelnénk azzal, hogy csak indokolt esetben kérünk zacsit a boltban), szombaton, azaz július 6-án pedig a csók világnapja lesz. Soha rosszabbat, hiszen puszilkodni, csókolózni jó. Élünk is vele rendesen, a statisztikák szerint 70 év alatt átlagosan 100 000 alkalommal, összesen 76 órán keresztül használjuk ajkainkat erre a célra. A Labello felkérte Iris Nowacki pszichológust, hogy összefoglalja, amit az ajkakról és a csókról, mint érzelmeinket kifejező eszközről tudni kell – íme néhány csókügyi információmorzsa:



Az ajak: információs szupersztráda
Az összes érzékszervünk közül az ajkaink tudják leginkább kifejezni az érzelmeinket. A lefelé, vagy felfelé görbülő szájszeglet, a laza, vagy az összeszorított ajkak elárulják, hogy tulajdonosuk boldog, szomorú, nyugodt, vagy dühös. Ezeket az érzelmeket lehetetlen közvetíteni az orrunkkal, de még a szemről is nehezebb őket leolvasni. Akár a gyermekrajzok tanulmányozása során is bizonyosságot szerezhetünk arról, milyen fontos szerepet tulajdonítunk az ajkaknak az érzelmek kifejezésében, már kora gyermekkorban is. Ha például egy gyerek napocskát rajzol, mindig mosolygó szájat biggyeszt rá. A babák is szájjal fedezik fel először a világot: gondolj csak a picik szopási ösztönére, az ujj vagy a cumi szopogatására, és arra, hogy a pár hónapos kisbaba ösztönösen mindent a szájába töm.


A csókok megnyugtatnak
A csók az egyik legfontosabb eszköz a kapcsolatok összehangolásában, mert kötődést hoz létre két ember között. Ennek az a magyarázata, hogy a csókolózás biokémiai láncreakciót indít el. Az érintés hatására úgynevezett szerelem-hormon (oxytocin) szabadul fel a szervezetben, stressz-hormon (kortizol) szintünk pedig csökken. Tehát a cirógatás, vagy puszilgatás nagyszerű stresszoldó, miközben jelzi az érzelmi kötődést is két ember között.

A puszik erősítik a kötődést és nyitottá tesznek
A gondoskodó szülő gyakran simogatja, vagy puszilja meg gyermekét. Ezzel a sokszor nem is tudatos viselkedéssel biztonságot sugároz gyermeke felé, aminek számos pozitív hatása van. Ezek az apró gesztusok építik a kicsi önbizalmát, aki ennek köszönhetően képes lesz bizalommal fordulni a világ felé, és a későbbiekben erős kötődéseket kialakítani más emberekkel is. A legújabb kutatások arról számolnak be, hogy azok, akik ily módon szereztek pozitív tapasztalatokat gyermekkorukban, szociálisan érzékenyebbek, és képesek önmagukat is jobban elfogadni. A puszi/csók kulcsfontosságú darabja a családi harmónia kirakósának. A mindennapi családi életben a puszilgatás egy pozitív és praktikus rituálé, melyet mindenki örömmel fogad, és ami megerősíti a családtagok összetartozásának érzését. 

A puszikhoz és a csókokhoz pedig jól jön a finom, ápolt ajak. A Labello már klasszikusnak számít az ajakápolók között (én legalábbis nagyon kedvelem egy pár típusát), de bármilyen más ajakápolóval, sőt, a teljesen természetes shea-, kakaó- vagy kókuszvajjal is bekenheted az ajkadat, hogy teltebbnek tűnjön, és megpuhuljon. A nyári napokon érdemesebb fényvédőt tartalmazó ajakápolóval próbálkozni, smink alá pedig általában egy kis Carmex-et teszek fel, az mindent visz. Pakolásként egy kevés mézet szoktam felkenni, amikor a nap, a szél, a tengervíz vagy valamilyen egyéb környezeti hatás kiszárítja a számat: ennél csak arra kell vigyázni, hogy idő előtt le ne nyalogassam (5-10 perc elteltével viszont nyugodtan le lehet enni).


Küldj egy puszit a nyusziknak!
A puszi ráadásul nemcsak neked és a szeretteidnek jó, hanem a világot is megváltoztathatja. A LUSH például az állatkísérletek elleni harcra használja ezt a világnapot: üzleteikben 14 és 18 óra között gyűjtik a lelkes támogatók csóklenyomatait, amelyeket az erre a célra előkészített pólókon, a LUSH kegyetlenségmentes ajakápoló és színező készítményeivel lehet elhelyezni (ha nincs a közeledben LUSH üzlet, online is küldhetsz puszit). Az össznépi puszigyűjtés célja, hogy a cég üzleteiben világrekordot érő csókmennyiséget gyűjtsenek össze, ennek segítségével pedig felhívják a világ figyelmét arra, milyen fontos, hogy kegyetlenségmentes termékeket válassz a szépségápolásban. Küldj te is egy puszit a nyusziknak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .