Nassolni sem tilos!

Nassolni sem tilos!

Aki olvassa már egy ideje a blogot, az valószínűleg pontosan tudja, mennyire frászt kapok a szigorú tiltásokon és kőkemény szabályokon alapuló életmódtól (ennél jobban már csak a “kapj be egy tablettát, és nyugodtan falhatod a tőtöttkáposztát tortával” típusú ostobaságoktól tudok falra mászni 🙂 ). Nem katonai táborban vagyunk, kéremszépen, jól is néznénk ki, ha egyszer-egyszer nem férne bele az életünkbe egy kis édesség, igen, igazi cukorral, nem pótlékkal, édesítőszerrel, mifenével. Igaz, nem minden nap, és nem is kiló cukrokkal, de ésszel és mértékkel nyugodtan lehet mindent.

A csavar abban van. hogy ha megfelelő időben megfelelő kaját eszel, még az édességből és a junk foodból is kihozhatod a legjobbat. Az angol Health and Fitness magazin augusztusi számában szépen összeszedték, mit mikor a legjobb fogyasztani.

A nass: Csokoládé
Mikor? Reggelire
Az étcsoki tele van antioxidánsokkal, a szabad gyökök legnagyobb ellenfelével – egyes kutatások szerint több antioxidáns van benne, mint az egyébként csodaszer hírében álló zöld teában. Ráadásul jócskán van benne magnézium is, amely enyhíti a fejfájást és javítja a hangulatot, valamint serkenti az anyagcserét. A Tel-Avivi Egyetem egy vizsgálatában azok a résztvevők, akik reggel egy adag csokis sütivel kezdték a napot, többet fogytak, mint azok, akik kihagyták ezt a finom reggelit, még úgy is, hogy mindkét csoport ugyanannyi kalóriát fogyasztott el egy nap. Szóval ha csoki, akkor reggel! 🙂

A nass: Tejturmix
Mikor?Kardioedzés után
A kitartást igénylő sportok kimerítik az izmok glikogén-raktárait. Az ásványvízzel az edzés közben elvesztett vizet ugyan pótolod, de a tápanyagok nagy részét nem. Ha az edzés utáni 30 percben megiszol egy adag csokoládés tejet, azzal értékes szénhidrátokhoz és fehérjékhez jutsz, amelyek táplálják az izmaidat. A tejsavó gyorsan ható fehérje-táplálék, aminosavai szinte azonnal bejutnak az izomszövetbe, míg a kazein lassan bomlik le a szervezetben és egyenletes aminosav-ellátást biztosít.

A nass: Hamburger
Mikor? Súlyzózás után
A marhahúsnak rossz a PR-ja, mivel sok benne a telített zsír és a koleszterin. Pedig a legújabb kutatások szerint a sovány(!) marhahúsban gazdag étrend egyenesen csökkenti a rossz LDL koleszterin szintjét a szervezetben, viszont serkenti a hasznos Omega-3 zsírsavak felszívódását. A vörös hús segíti a zsírégetést és az izomépítést, vagyis ha valakinek épp ez a célja, akkor jót tesz, ha hetente háromszor sovány vörös hús kerül az asztalára. A húsban ráadásul vas is van, amely az izmok oxigén-ellátásában játszik szerepet. A sült krumplit viszont nyugodtan elhagyhatod a hambi mellől!

A nass: Kávé
Mikor? Edzés előtt
A kávé serkenti a zsírégetést, egy ausztrál tanulmány szerint arra ösztönzi az izmokat, hogy a szénhidrátok helyett az elraktározott zsírból varázsoljanak energiát. Ráadásként a koffein a kitartást és az erőnlétet is javítja, vagyis egy csésze után többet tudsz majd edzeni – egyes vizsgálatok szerint egyenesen fájdalomcsillapító hatása van, vagyis nem érzed annyira az izmok kifáradásából eredő fájdalmat.

A nass: Fehér zsemle, bagel
Mikor? Edzés előtt
A közvélekedés szerint a fehér liszt nem tesz jót, mert a magasba löki az inzulinszintet, és hizlal. Ha viszont edzés előtt eszel valami szénhidrátdúsat, akkor a szervezeted az így bevitt szénhidrátot üzemanyagként fogja felhasználni. A hosszútávfutóknak például kifejezetten hasznos a szénhidrátban gazdag menü edzés előtt, sőt, akár még közben is. Edzés után 20 perccel viszont egy alacsony glikémiás indexű (pl. teljes kiőrlésű) zsemle és egy fehérjében gazdag főtt tojás kombinációja a legjobb reggeli vagy vacsora, mivel újratölti az energiaraktárakat, a fehérje pedig segíti az izmok regenerálódását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .