Üveget a háztartásba!

Üveget a háztartásba!

A műanyag ételtárolók és italosflakonok csak addig örvendtek óriási népszerűségnek, amíg pár éve ki nem tört a BPA-hisztéria. A BPA, azaz a Biszfenol-A nem más, mint egy kedvelt műanyagipari alapanyag – az vele a bökkenő, hogy a BPA-tartalmú ételtárolókból, cumisüvegekből, üdítős és ásványvizes flakonokból szépen átszivárog a vegyi anyag az ételünkbe, italunkba, és mindenféle bonyodalmakat okoz, képes például felborítani az emberi szervezet ösztrogén-háztartását. Különösen a meleg ételt veszélyes műanyag tárolókban eltenni, mert hő hatására még könnyebben átkerül az ételbe a BPA. Épp ezért nem javallott az sem, hogy műanyagban melegítsük az ebédünket a mikróban (amely egyébként önmagában sem az egészség csúcsa…).

Source: google.com via Kelsey on Pinterest

Sajnos elég nehéz ezt a vegyületet kikerülni, hiszen a műanyag ételtárolók jó része BPA-tartalmú műanyagból készül. Ezen kívül BPA-tartalmú epoxi-gyanta borítja a konzervdobozok belső falát, a befóttes üvegek fedelét, a fém üdítős dobozok belsejét, de még az ivóvíztározókat és a fém bortartályokat is. Épp ezért legalább a háztartásban igyekezzünk megszabadulni tőle, amennyire csak lehetséges. A műanyag tárgyak alján van egy kis, háromszög alakú jelzés. Ha a közepén 3-ast, 7-est, vagy PC feliratot látunk, máris lehet gyanakodni a BPA-ra, és a kukában landoltatni az illető műanyagot. A jobbfajta a műanyagtermékeken (például a cumisüvegeken, már csak azért is, mert először ezek kapcsán verték ki a BPA-balhét a fogyasztói szervezetek és a kutatók) újabban már feltűnik a 0%BPA vagy a BPA FREE felirat, ezek a tárolók nagyjából biztonságosak.

A legbiztonságosabb, ráadásul legesztétikusabb és “legzöldebb” megoldás viszont az, ha visszatérünk a hagyományos üveg háztartási tárolóedényekhez. Az IKEA-ban például gyönyörűséges ételtároló üvegeket kapni, de más lakberendezési és konyhás boltok is viszonylag elérhető áron kínálnak ilyen tárolókat. Dönthetsz egyszerűen a recycling mellett is: egy átlagos háztartásban naponta szabadulnak fel befőttes és egyéb üvegek, amelyekben aztán kiválóan lehet hüvelyeseket, lisztet, cukrot, miegyebet tárolni. Persze a befőttesüveg-tetők epoxi-borítása még mindig problémás, ezért a megoldás nem száz százalékos, de sokkal jobb, mintha a teljes felületén műanyag érintkezne az ételeddel, italoddal.

És hogy miért jó még az üveg? Először is azért, mert tökéletesen tisztítható, sterilizálható, ezért, ha jól kimosod, nem keveredik az előző kaja íze az utána következővel. A lezárt üvegben tárolt étel a hűtőben sem veszi át semminek az ízét, illatát. Másodszor is, mert környezetbarát: számtalanszor elmosható, újrahasználható, amikor pedig eltört, akkor újrahasznosítható – miközben a műanyag palackok egyre csak növelik a szeméthegyeket. Harmadsorban pedig azért, mert sokkal szebb, mint a műanyag – még az egyszerű befőttes üvegek is jobban néznek ki a spájzban, mint a műanyag zacskók, dobozok, palackok.

Nálunk pár hónapja van hangsúlyosan napirenden a műanyagok lecserélése. Hagyományos kozmetikumaim üvegtégelyeiből megtartottam párat a házi kotyvasztású krémeknek, a testápoló olajok sötét színű gyógyszeres üvegben állnak. A lisztek, cukrok és hasonlók már jó ideje átköltöztek befőttes üvegekbe, a fűszereket viszont csak mostanában “üvegeztük be”: a Dawtona paradicsompüré szépen-fokozatosan felszabaduló mini befőttes üvegeibe kerültek be, amelyek épp tökéletes méretűek egy zacskó fűszerhez (előtte hosszú hetekig kerestünk ésszerű méretű fűszertartót, az egyik kicsi volt, a másik nagy, a legtöbb pedig irreálisan drága, tekintve, hogy viszonylag sok kell belőle). A termelői tej, amelynek beszerzése végre megoldódott, az utóbbi két hétben még műanyagban lakott, mert valahogy sehonnan sem akart kerülni egy pont literes üveg. Az IKEA csatos palackja nagyon tetszett, viszont a forralt tej beletöltésekor mindenképpen tölcsérrel kellett volna ügyeskedni, mivel elég szűk a szája. Végül aztán szembe jött az egyik üzletlánc saját márkás, egyliteres, üveges gyümölcsitala (60 százalékos gyümölcstartalmú. szóval nem csúcs, de egyszer elmegy), széles szájú üvegben, nem egész 300 forintért, és nem sokkal utána egy barkácsáruházban is felfedeztem néhány “kell” jeligéjű, csinos, tehenes darabot és egy retró szépséget. Most már csak a csavaros tetők belsejében levő műanyagborítástól kéne valahogy megszabadulni. Ha valaki lát valahol ilyesmit műanyagmentes kivitelben, legyen kedves, és szóljon azonnal! Már csak azért is, mert hamarosan egységesíteni szeretném őket, úgy, ahogy a Frugal Decor Mum blogon (a lenti kép forrása), vagy KisCsetresznél láttam, szerintem kifejezetten jól néznek így ki az egyszerű befőttesek 🙂

Ti miben tároljátok otthon az ételt-italt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .