Őrizd meg a barnaságot!

Őrizd meg a barnaságot!

Bármennyire köze nincs a mostani hőségnek a szeptemberhez, lassan azért mindenképp itt az ősz. Az ügyesebbek még kihasználták az utószezont, és a Balaton, a tenger mellett, vagy épp a helyi strandon beszereztek még egy kicsi barnaságot – természetesen magas fényvédő faktorral ellátott napkrém használata mellett. A kérdés már csak az, hogyan lehetne ennek a színnek kicsit meghosszabbítani az élettartamát, mielőtt végképp beüt a rossz idő, és belemerülünk az őszi hétköznapokba.

1.Most értem haza a nyaralásról, és máris fakul a barnaságom. A bőröm nagyon kiszáradt. Mit tegyek?”

A napozás utáni krémek közül érdemes a bőröd állapotának megfelelő állagút választanod. A nagyon száraz bőrre a krémesebb, gazdagabb állagú krémek valók, míg a normál és zsíros bőrre a gélek, tejek. Az adagokkal is játszhatsz, ne sajnáld a különösen kiszáradt testrészeidtől az ápoló hatóanyagokat.



2.A lábszáram száraz, érdes, és hámlik. Nem tudom, hogyan hozhatnám rendbe…”

Olyan, erőteljes hidratáló, ápoló hatású krémekkel kezeld, amelyek egyéb hatóanyagokat (pl. urea, Aloe Vera, körömvirág) is tartalmaznak. A legszárazabb részeken alaposan masszírozd be a krémet, hogy a hatóanyagok mélyen behatolhassanak a bőrbe.



3. “Egy strandon töltött nap után elég a sima testápoló, vagy mindenképpen napozás utáni testápolót kell használni?”

Érdemes napozás utáni készítményt választanod, mivel ezeket nem csak általános ápolásra tervezték, hanem kifejezetten arra, hogy a nap, a klóros vagy sós víz, és a nyári szél kártételeit helyrehozva hidratálják a bőrödet. Nyugtató és regeneráló hatóanyagokat is adnak az ilyen termékekhez, amelyek hűsítik és gyógyítják a leégés okozta vörös foltokat. 



4.  “Minél többször kenem be a bőrömet napozás utáni testápolóval, annál tökéletesebb lesz a hidratálás, és annál tovább megmarad a barnaság?”

Túlzásokba azért nem kell esned! Már csak azért sem, mert ha túl sok réteg krémet viszel fel a bőrödre, az egy idő után nem tudja felszívni a hatóanyagokat, viszont a krémek egyes összetevői lerakódhatnak a bőrfelszínen és irritálhatják azt. Elég, ha naponta kétszer, legfeljebb háromszor kened be magad.

5.  “Belsőleg is hidratálhatom a bőrömet?”
Ha napközben sokat iszol, az izzadással elvesztett folyadékot is pótolhatod. Fogyassz tehát bátran vizet, gyümölcslevet, gyógyteákat. Kerüld azonban az alkoholos italokat, mivel ezek szárítják a bőrt. Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget: ezeknek nemcsak a víztartalma magas, de vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátják a szervezetedet.
 
6. “Mit tehetek, hogy lassítsam a barna bőrréteg lekopását?”
Válassz olyan tusfürdőt, amely gyengéd a bőrödhöz: nagyon jók például a fürdőolajok, amelyek nem károsítják a bőröd hidrolipid-védőrétegét. Inkább a zuhanyt válaszd a kádfürdő helyett, mivel a kádban hamarabb leáznak az elhalt bőrsejtek, így hamarabb fakul a színed. Törölközéskor se dörzsöld a bőröd, csak puha törölközővel, finoman itasd fel róla a nedvességet. Keress olyan testápolót, amely nemcsak napozás utáni ápolást nyújt, de meg is hosszabbítja a barnaságot, például leheletnyi önbarnítót tartalmaz.

7.  “Ha gondoskodom a megfelelő hidratálásról, akár hónapokig is megmaradhat a barnaságom?”
A megfelelő hidratálás egészségesen tartja a bőrt, és megelőzi a hámlást. Ám a bőrsejtek folyamatosan cserélődnek: a felszínen levők egy idő után leválnak, helyükbe új, friss bőrsejtek kerülnek. Így a bőröd néhány hét után mindenképp veszít a színéből: ám ez a fakulás egyenletes lesz, nem kell számolnod a csúnya, lehámlott foltok látványával. S a hibátlan, hidratált bőrnek az önbarnítós testápoló is egyenletesebb színt kölcsönöz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .