10 vaskos tévhit a fogyásról

10 vaskos tévhit a fogyásról

Holnap kinyitnak a strandok, úgyhogy lassan a legelszántabb last-minute fogyózók is rádöbbennek, hogy maholnap itt a bikiniszezon. Mielőtt azonban rohanvást belekezdenél valamilyen eszetlen divatdiétába, nézd át a következő listát: a 10 legdurvább, fogyással és egészséges étkezéssel kapcsolatos tévhitet sorolom fel benne, amelyet még mindig elég sokan bevesznek.

Chicken and Strawberry Salad 3-15-09photo © 2009 Steven Depolo | more info (via: Wylio)
1. A diétázás önmagában is elegendő a fogyáshoz, és az álomsúly megtartásához. Ha kevesebb kalóriát veszel fel, mint amennyit elégetsz, fogyni fogsz, akkor is, ha nem sportolsz. Ez a súly azonban azonnal visszakúszik, amint visszatérsz korábbi étkezési szokásaidhoz, ráadásul sport nélkül a szép, feszest test is csak álom marad. A tartós fogyásnak ennél sokkal hatásosabb módja az egészséges táplálkozás és a rendszeres sport, ráadásul mindez hosszú távon.

2. Ha lefekvés előtt eszel, hízni fogsz. A jelszó: energiaegyensúly, ami annyit jelent, hogy ha tartani szeretnéd a súlyod, annyi kalóriát kell elfogyasztanod, mint amennyit a napközbeni tevékenységekkel elégetsz, ha pedig fogyni akarsz, akkor kevesebbet. Ha ezen a határon belül maradsz, és igyekszel ezt a kalóriamennyiséget napközben egyenletesen elosztani, akkor sem fogsz hízni, ha a szükséges kalóriák egy részét este fogyasztod el. Ha többet eszel a kelleténél, akkor is feljönnek a felesleges kilók, ha mindezt reggel és délben teszed.

3. Soha többé nem eheted a kedvenc desszertedet. Minden recept, még a desszerteké is módosítható úgy, hogy az íze a régi maradjon, mégis egészségesebb legyen az elkészült étel. Például az egész tojás helyett használhatod csak a tojásfehérjét, vagy elhagyhatod a cukor egy részét. Az persze igaz, hogy néhány receptet egyszerűbb átírni, mint másokat. Ám ekkor is érdemes tanulmányoznod a kalóriaszegény desszertek leírását, hátha korábbi kedvenced helyett találsz olyat, amelyik egészséges, mégis ugyanolyan élvezettel fogyasztod.

4. Ha egyes étkezéseket kihagysz, fogyni fogsz. Az étkezések kihagyására a test rosszul reagál: ez ugyanolyan, mintha az autódtól azt várnád, hogy üzemanyag nélkül is működjön. Ráadásul akik azért hagynak ki étkezéseket, hogy fogyjanak, azok a következő étkezésnél általában jóval többet esznek, s így kárba vész az erőfeszítés.

5. Túl fiatal vagyok hozzá, hogy az egészségem miatt aggódjak. Sajnos azok a betegségek, amelyek korábban valóban főként az időseknek okoztak problémát, manapság már egyre fiatalabb korosztályokban jelentkeznek. Olyan kórok szedik áldozataikat akár már a huszonévesek között is, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy a cukorbetegség. Ezen kívül, ha fiatalon ügyelsz az egészségedre, azzal időskori jó közérzetednek is megteremted az alapját. Ha tartod a súlyodat, elegendő zöldséget és gyümölcsöt eszel, illetve kalciumból is eleget fogyasztasz, azzal később olyan betegségeket kerülhetsz el, amilyen a szívroham, a magas vérnyomás, vagy a csontritkulás.

6. Az egészséges étkezés unalmas, és túl sok benne a korlátozás. Az egészséges étkezés csak annyira unalmas, amennyire te azzá teszed. Minden csak azon múlik, hogy képes vagy-e olyan ételeket készíteni, amelyek jóízűek, és ugyanakkor jót is tesznek. Csak egy kis gyakorlat, és némi előrelátás szükséges hozzá. A világon számos olyan ország van, ahol az ott élők nagyon egészségesen étkeznek, mégis finomakat esznek. Gondolj csak a mediterrán országokra, ahol a sovány húsokat és halat rengeteg zöldséggel és zöldfűszerrel teszik izgalmassá.

7. Amire rá van írva, hogy „alacsony zsírtartalmú”, „szénhidrátszegény”, „cukormentes” vagy „zsírmentes, az csak jó lehet. Amikor a 80-as években kitört a zsírmentes élelmiszerek őrülete, egyre több lett a kövér ember. Ezek az élelmiszerek ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy kalóriaszegények is, jóhiszeműen mégis többet eszünk belőlük. Pedig ami igazán számít, az az adott étel egy adagjának kalóriatartalma, illetve a benne levő tápanyagok mennyisége. Ezt keresd a címkén is!

8. Gyümölcslevet inni olyan, mintha megennéd az egész gyümölcsöt. A lé ugyan valóban a gyümölcsből származik, mégis kevés hasonlóság van az ital és az egész gyümölcs között. A lében koncentráltan kapod a gyümölcs cukortartalmát, míg a rostokat egyáltalán nem fogyasztod el. Gondolj csak bele: egyetlen pohár narancsléhez, amelyet pár másodperc alatt leengedsz a torkodon, 3-4 narancsot facsarsz ki. Ha szépen, komótosan meghámoznál és elrágcsálnál egy egész narancsot, azzal sokkal kevesebb kalóriát, viszont sokkal több vitamint, ásványi anyagot és egészséges rostot vinnél be a szervezetedbe.

9. Az egészséges élelmiszerek drágák. Nem feltétlenül. Érdemes egy kis időt szánni a tervezésre, és megnézni, mit mivel helyettesíthetsz. Ha például egy recept lazacot ír elő, nyugodtan használhatsz helyette tőkehalat, vagy más sovány tengeri halat. Ugyanígy más egészséges, ám valóban költséges élelmiszereket is helyettesíthetsz hasonlóan kalóriaszegény, ám megfizethető étkekkel. Ráadásul, ha egészségesen táplálkozok évek múlva aligha kell majd gyógyszerre költened.

10. A legtöbb sót az asztalnál tesszük az ételbe. Ha nem nézed meg, mit eszel, akkor is előfordulhat, hogy túl sósan táplálkozol, ha nincs is otthon sótartód. A legtöbb készétel például rengeteg sót tartalmaz, ugyanúgy, ahogyan a gyorséttermi ételek és a konzervek is. Az ajánlások szerint nem ajánlatos napi 6 grammnál több sót elfogyasztani, mégis legtöbben ennek a többszörösét esszük meg naponta. Épp ezért érdemes alaposan áttanulmányozni az élelmiszerek címkéjét az üzletben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .