Egy kék illat, ami zöld

Egy kék illat, ami zöld

.. avagy a legújabb nyári kedvenc, a Tous H2O parfüm.

Ez a szerelem pont úgy kezdődött, mint jó néhány másik az életemben: pár hónapja egy barátnőm említette kedvenceként a Tous divatházat. Természetesen hallottam már róluk, emlékeztem is a jellegzetes, macis logóra,de eddig nálam még nem szerepeltek a szerelmetes kedvencek listáján. Amikor viszont megismerkedtem legújabb nyári illatukkal, a H2O parfümmel, nos, akkor kiteljesedett a love…

A Tous céget 1920-ban alapította Salvador Tous Blavi és felesége, Teresa Ponsa Mas Barcelonában. A pici órásüzletből az idők során neves ékszerész-cég lett, a maci pedig azután lett jellegzetes motívumuk, hogy az alapító fia, Salvador Tous 1965-ben feleségül vette Rosa Oriolt. A feleséget egy kirakatban látott plüssmaci ihlette meg, amely a gyermekkor puhaságára emlékeztette. Gyorsan készített is egy aranymackót, amely azóta a vállalkozás szinte minden termékén ott figyel – immár nemcsak az ékszereken, hanem táskákon, pénztárcákon, napszemüvegeken, babaruhákon és parfümökön is.

A Tous H2O csomagolásáról mondjuk épp hiányzik a maci – de azt hiszem, ez a legnagyobb hiányossága a cuccnak. Nem tagadom, teljesen beleszerettem. Alaphangon imádom a “kék”, vizes illatokat, ennek meg egyenesen tengerillata van! Namármost engem ebben az ügyben elég nehéz meggyőzni, hiszen a valódi tengerillat amilyen szuper, olyan utánozhatatlan. Eddig a Body Shop Oceanus-sorozata volt az etalon, de azt a parfümolaj kivételével sajnálatos módon kivonták a forgalomból (ezer köszönet szigetországi barátnémnak, aki addig is rendszeresen ellátott vele). A Tous természetesen kicsit más, de hasonlóan finom, az első szimatolás óta nem tudok szabadulni tőle. A vízcsepp alakú, topázkék üveg a pici arany bilétával pedig hab a tortán, kis kényeztetés a szemnek.

Ráadásul az illat imidzse is szimpatikus: emlékeztet rá, hogy mekkora kincs a víz, és hogy igazán hálásak lehetünk, hogy olyan országban élünk, ahol elég kinyitni a csapot, és alátartani a poharat. A Tous cég nem elégedett meg azzal, hogy a szokásos “fújd magadra, és jó nő leszel” témával reklámozza az illatát. A H2O filozófiája: az illat, amely az életből született, az életért. Koncepciója az úgynevezett eco-chic, vagyis az a gondolat, hogy zölden élni manapság a legnagyobb kúlság.

Az illat egyes összetevői az Ecocert minősítésével rendelkeznek, amely igazolja, hogy biológiai gazdálkodásból származnak. A parfüm értékesítéséből származó profit egy részét jótékony célra fordítják: minden parfüm, és H2O ékszer eladása után 15 liter ivóvíz jut az Intermón Oxfam közreműködésével az olyan országokban élőknek, ahol nem egyszerű hozzájutni a tiszta ivóvízhez. A parfüm csomagolási folyamatán sérült emberek dolgoznak, itt az Arco Iris alapítvánnyal működik együtt a Tous. A kartondobozokat a fenntartható erdőgazdálkodásért küzdő Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa (Forest Stewarsdship Council) minősíti, magy az üveg 25 százalékban újrahasznosított üvegből készül.

Aki most azt mondja, hogy mindez csak parasztvakítás, annak nem vagyok hajlandó igazat adni. Persze nincsenek illúzióim: a bio-összetevők felhasználásától nem vált teljesen biokozmetikummá a cucc, az egy teljesen más mese. Azt is tudom, hogy a jótékonyság mellett nyilván marad elég profitja a parfümön a cégnek, és a 25 százalék az egynegyed, és nem az egész. De valahogy úgy vagyok vele, hogy valószínűleg sokat változtatna a világon, ha minden cég felvállalna legalább ennyit. Ők legalább elkezdték. Remélem, hamarosan mindenhol ez lesz az alap, és akkor majd lehet még többet tenni, hogy egy cég kitűnhessen a tömegből.

És a végére pár alapinfó az illatról:
Illatcsalád: vizes
Fejjegy: organikus citrom és levendula
Szívjegy: rózsa, jázmin, mandarin
Alapjegy: cédrus: fehér ámbra, ausztrál szantálfa

Ára: 8990 Ft / 30 ml, 12.990 Ft / 50 ml, 15.990 Ft /100 ml
Kapható a Douglas parfümériákban és magán parfümériákban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .