Kedvenc kifogásaink (#8): “nagyon messze vagyok a céltól, inkább el sem kezdem”

Kedvenc kifogásaink (#8): “nagyon messze vagyok a céltól, inkább el sem kezdem”

A helyzet az, hogy ha nem kezded el a változtatást, akkor soha nem is leszel közelebb hozzá. Ha viszont minden nap csak egy picivel jutsz előbbre, akkor ha centinként is, de közelítesz. Felejtsd el a sikertörténeteket, a 3 hónap alatt leadott 20 kilókat, a kövér kislányból lett fitneszmodelleket. Legyen célod, és fogalmazd is meg, de az akkora legyen, amennyit teljesíthetőnek látsz. Ne azt túzd ki, hogy Karácsonyra fitneszmodell-alkatod lesz, hanem azt, hogy másfél hónap alatt ledobsz mondjuk két-három kilót, és javítasz az állóképességeden. Ne azt tűzd ki, hogy most aztán soha többet egy szem édesség sem kerülhet eléd, mert egy héten belül utálni fogod az egészet. Tervezd be inkább az étrendedbe a “jutalomfalatokat”, és nézz utána, hogy lehet ugyanazt az ízhatást kevesebb cukorral, fehérliszttel elérni (tele van a net mindenféle egészséges édességek receptjeivel, szóval van miből válogatni).

Elég jól néz ki, igaz? Pedig nem is kalóriabomba… (Fotó: pixabay.com)

Úgyhogy a “jaj, de messze vagyok még a célomtól” helyett fogd fel úgy, hogy nem kell senkivel versenyezned. Nem kell sikersztoriként megjelenned sehol, nem kell elszámolnod senkinek, senki nem fog letolni, ha valamelyik heted nem úgy sikerül, ahogy akartad, de szépen, lassan a saját lehetőségeid szerint, a saját testedre hallgatva araszolsz előre. Egy kutatás szerint egyébként azok az ülő életmódot folytató nők, akik minden héten körülbelül 470 lépéssel, vagyis körülbelül 5 perccel többet gyalogoltak, mint az előző héten, minden egyéb akció (pl. diétázás) nélkül is ledobtak fél centit a derekukról. Ez persze önmagában nem sok, de számold hozzá, mi lesz, ha kihagyod az ebéd utáni sütit vagy az esti nassolást, esetleg sorjában más, apró változásokat is bevezetsz, például séta helyett választasz egy kicsivel intenzívebb edzést…

Vedd fel a tornacsukát, és menj. Ha elindultál, majd fejlődsz. Most az a lényeg, hogy elindulj (Fotó. pixabay.com)

Ha pedig azt látod, hogy lassanként tényleg haladsz előre, például már nem szuszogsz, ha fel kell menni az ötödikre, vagy nem kaparod délután háromkor menetrendszerűen a falat egy kis csokiért, máris meglesz a motiváció a következő lépéshez.

2 Comments

  1. Nagyon szeretem ezt a hozzáálllást, nekem már nagyon sokat segített – nem csak egészségesebb életmód terén, hanem sok más területen is. Apró lépésekben minden könnyebb, reális célokkal pedig a sikerélmény is hamarabb jön, legalábbis én így érzem 🙂

  2. Igen, én is azt hiszem, hogy ez hoz eredményt – szükség van az apróbb-nagyobb sikerélményekre ahhoz, hogy megmaradjon a motiváció. Néha már az is elég, ha ma egy kicsivel jobban megy, mint tegnap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .