Könyvajánló: Egészséges életmód 21 nap alatt

Könyvajánló: Egészséges életmód 21 nap alatt

Szigeti-Kovács Eszter nem dietetikus, nem orvos, még csak nem is valamiféle diétaguru. Ugyanolyan kisgyerekes anyuka, mint bármelyikünk a sok százezer kisgyerekes anyuka közül, abban viszont egyáltalán nem átlagos, ahogyan az egészséges életmódról gondolkodik. Az utóbbi évek során rengeteg információt gyűjtött össze és próbált ki saját magán a témában, majd úgy gondolta, hogy ezeket az infókat és kipróbált recepteket egy közérthető és gyakorlatias könyvvé formálja, amely mindannyiunk számára megkönnyítheti az egészséges életmódra való áttérést.

Mert Eszter szerencsére nem a könnyebb végénél fogta meg a dolgokat: nem azt ígéri, hogy ezzel a könyvvel három hét alatt megszabadulsz tíz felesleges kilótól, vagy nyolc centitől a derekadról. Ő inkább arról ír, hogy hogyan lehet olyan szokásokat kialakítani, amelyek hosszú távon is tarthatóak, és hozzásegítenek az egészségesebb, energikusabb élethez. Ja, és persze az egészségesebb étrendtől és a mozgástól karcsúbb is leszel, de nem ez a lényeg. Sokkal inkább az, hogy általában véve jobban fogod érezni magad a bőrödben, tested-lelked kisimultabb lesz, ráadásul a család asztalára is egyre egészségesebb ételek fognak kerülni. Arról nem is beszélve, mennyit számít az, ha a gyerekeid kiskoruktól azt látják, hogy anya gyümölcsöt eszik és sportol – ez még akkor is bevésődik, ha kezdetben nem akarnak utánozni. (Zárójelben: a hétéves nagyobbik fiammal például már egészen jól el lehet beszélgetni az egészséges étkezésről, és egyre több egészségesnek nevezhető kaját hajlandó megkóstolni, sőt, egy csomót már meg is szeretett. Ahhoz képest, hogy voltak olyan hónapjai kisebb korában, amikor zöldséghez-gyümölcshöz hozzányúlni is alig volt hajlandó, ez komoly előrelépés. Ezek szerint azért csak hatott rá valahol a szülői példa – és persze az ovi, majd az iskola errefelé terelgető hatása is. Vagyis válogatós gyerekek anyukái, ne adjátok fel. Nem kell erőltetni, csak megmutatni, hogy ilyet is lehet enni. Előbb-utóbb kíváncsi lesz a gyerkőc…)

Na de vissza Eszter könyvéhez, amelyet elolvasva egyre lelkesebb lettem. A 21 napos program során ugyanis szó esik az egészséges életmód szinte valamennyi fontosabb eleméről: a megfelelő folyadékfogyasztásról, a zöldség- és gyümölcsmennyiség növeléséről, a mozgásról, a pihenésről, a cukor, a fehér liszt, a cigaretta elhagyásáról. De előkerülnek a könyvben olyan viszonylag megosztó kérdések is, mint a bioételek, a hús- vagy a tejfogyasztás, és olyan apróságnak tűnő, de az egészségünkön nagyot dobó “trükkök” is, mint például a csíráztatás, vagy a rendszeres meditáció. Mindezt pedig kiegészítik a konkrét feladatok a program 21 napjára (ezeket egy mellékelt tervtáblán akár ki is pipálhatod, ha szereted jól láthatóan “lekönyvelni” az előrehaladást), és a finomabbnál finomabb egészséges receptek a gyümölcsturmixoktól a zöldséges rántottáig, sőt, a házi arcpakolásokig. Nekem rendkívül hasznosnak tűnik ez az útmutató, főképp a gyakorlatias szemlélete miatt. Én általában lassabb vagyok az új szokások kialakításában, szóval én biztos legalább 2-3 napot szánnék egy fejezetre, de ez egyéni adottság, szerintem egy csomóan vannak, akik a 21 napos kihívást is sikerrel veszik. Eszter egyébként le is írja a bevezetőben, hogy mindenki a saját tempójában haladjon, a teste jelzéseire figyelve, és úgy, hogy ne okozzon magának szomorúságot és megvonási tüneteket egy-egy szokás megváltoztatásával. Én ehhez legfeljebb csak annyit tennék még hozzá, hogy az sem gond, ha belekezdesz a programba, aztán egyik nap nem lesz minden 100 százalékos. Egyszerűen térj vissza hozzá a következő napon, a lelkiismeret-furdalást meg hagyd másra, mert nem visz előre. Az viszont teljesen világos, hogy akármennyit is veszel át Eszter tanácsaiból, már jól jársz vele: ha egyszerűen csak egy-két turmixszal többet iszol naponta a receptek alapján, már az is nyereség. Úgyhogy hajrá, életmódváltásra fel! A részletes útmutatás már megvan hozzá. (A könyvet a 21napalatt.hu címen tudod megrendelni.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .