Kezdd jól a napot – 7 energizáló tipp az álmos reggelekre

Kezdd jól a napot – 7 energizáló tipp az álmos reggelekre

Most, hogy indul a “sötétben kelünk és sötétben érünk haza” szívderítő időszaka, igazán jól jön néhány tipp ahhoz, hogy frissen, energikusan induljon a nap. Na jó, a körülményekhez képest – mondom kissé cinikusan, mert én tipikusan az az ember vagyok, aki este gyakorlatilag bármeddig képes fenn maradni, reggel viszont a szőnyeg alatt kúszik el az első adag koffeinig.Iskolás koromban gyakorlatilag használhatatlan voltam az első egy-két órán, a nulladik órákat pedig inkább hagyjuk. Épp ezért szedtem össze azokat a dolgokat, amik nekem beváltak. Ha pedig te történetesen az a típusú ember vagy, aki este korán elálmosodik, viszont reggel frissen pattan ki az ágyból, akkor ezekkel az energizáló tippekkel tényleg a topon lehetsz minden reggel.

Image courtesy of [Ambro] / FreeDigitalPhotos.net

 Húzd el félig a függönyt! Könnyebb felkelni, ha nem töksötétben teszed. Én egyébként éjszaka sem bírom, ha minden fénytől hermetikusan el vagyok szigetelve, legalább az utcáról szűrődjön be valami fényféleség. Télen ugyan később kel fel a nap, viszont az első hajnali fényecske már elég lehet hozzá, hogy az agyadnak jelezze: elég az altató hatású melatoninból, jöhet az ébrenlét. Ha pedig be tudsz szerezni egy olyan kütyüt, amelyik időre felkapcsol egy kisebb lámpát a hálószobádban, még jobb a helyzet, mert így nem a legmélyebb álmodból fog kirángatni az ébresztőóra.

Kezdd zenével! Ha lehet, akkor ne valami lélektelen pittyegésre, és ne is a rádiók reggeli híradójára ébredj, amelyik máris gondoskodik a reggeli rosszhír-adagról, hanem a kedvenc zenédre. Remek mp3-játszós ébresztőórák kaphatók, érdemes beruházni egyre. A zene hatásairól köteteket lehetne összeírni, összefoglalva legyen elég annyi, hogy instant hangulatjavító- és stimulálószer. 

 Kelj mindig ugyanakkor! A szervezetednek szüksége van erre az ismétlődő rutinra. Még ha nem is mindig egy időben kezded a melót, jó ötlet, ha minden este kábé ugyanakkor mész aludni, reggel pedig ugyanakkor kelsz fel. Egy idő után már nem az óra fog ébreszteni, hanem magadtól ébredsz fel a megadott időpontban – persze csak akkor, ha nem vagy teljességgel kialvatlan.

Állítsd az órát az eddigi időpontnál 15 perccel korábbra! Ez a kedvencem, mert ha van valami, ami egész napra haza tud vágni, az a reggeli rohanás. Kell az a 15 perc, hogy nyugiban készülj el: igyál meg egy kávét vagy teát, mosd meg az arcod hideg vízzel, öltözz fel, sminkelj, hallgass zenét, tervezd meg a napod, vagy egyszerűen csak ülj egy sarokban, és bambulj bele a csendbe.

Nyújtózkodj! A legjobb persze az lenne, ha reggel jógával vagy valamilyen lightos edzéssel kezdenénk a napot, de kinek van erre energiája? Egy jó kis nyújtózás viszont csak pár másodpercet vesz igénybe, mégis sokkal több oxigén jut tőle az izmaidhoz.

Készíts elő mindent! Ha hozzám hasonlóan neked is csak félgőzön pörög reggel az agyad, jobb, ha már este előkészítesz mindent az indulásra, hogy reggel a lehető legkevesebbet kelljen gondolkodnod. Szedd elő a ruháidat, ha kell, vasald ki őket, rakd össze a táskádat, az edzőcuccodat, a gyerekek reggeli “indulókészletét”. Na jó, legalább a cuccok nagy részét, egy-két kevésbé fontos dolgot nyugodtan reggelre hagyhatsz, hogy ne érezd magad totál jókislánynak (ez is kell a reggeli beinduláshoz 🙂 ). A fennmaradó időt pedig használd ki arra, hogy megöleld a családtagokat: ahhoz nem kell gondolkodni, viszont nagyon jó érzés, amely egész napra elkísér.

Reggelizz! Az agynak és a testnek is táplálékra van szüksége indulás előtt, szóval a rohanvást felhörpintett kávé mellé egyél egy kis szénhidrátot (mondjuk müzlit vagy teljes kiőrlésű kenyeret), fehérjét (pl. egy szelet sonkát a kenyérrel, egy rántottát, vagy egy pohár tejet) és valamilyen gyümölcsöt vagy gyümölcslevet (egy pohár frissen facsart narancslé például tökéletesen megteszi). Ha kell, akkor vegyél be egy multivitamint is. A jó hír az, hogy a kávédba tehetsz egy kávéskanál cukrot – több vizsgálat is igazolta, hogy az agy remekül beindul tőle. De csak egy kávéskanállal, szóval felejtsd el azt az opciót, hogy majd útközben beugrasz a pékségbe egy kakaós csigáért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .