Finom & egészséges (#2): a fekete retek

Finom & egészséges (#2): a fekete retek

Így tél vége felé, amikor már erőteljesen kezdenek kimerülni a vitaminraktáraink, ráadásul mindenki köhög, és fújja az orrát, igazi áldás lehet a fekete retek. A népgyógyászat szerint ugyanis ez a csúnya, de finom növény a köhögés és a nátha egyik legjobb ellenszere. Nagy mennyiségben tartalmaz C-, B1- és B2-vitamint, kaciumot, vasat, ként és foszfort, és fontos hatóanyaga a mustárolaj is, amelynek csípősségét is köszönheti (az íze valamivel markánsabb, az állaga keményebb, fásabb, mint a hónapos reteké). Véd a fertőzésektől – állítólag már az egyiptomi piramisépítő munkások is ezt ették a paraziták és a fertőzések megelőzésére. Kiváló ellenszere a hörghurutnak, Kneipp atya, a gyógyító német lelkész (a nevével fémjelzett víz- és fürdőkúrák megalkotója) a tüdőbetegségek legjobb gyógyszerének tartotta. (A retek sózásáról viszont mindenkit lebeszélt, inkább mézzel való édesítését javallotta.) Az epeutakat is tisztítja, jó az epekő ellen, sőt, egyes források szerint a beleket is erősíti. Jó hatással van a májra, és a reumásoknak is természetes gyógyszere lehet. Segíthet megelőzni a vérkeringési zavarokat, és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Antioxidáns tulajdonságai is ismertek.

Source: burpee.com via Eva on Pinterest

A reteklé-kúra az epe- és májbetegségek ellenszere. A lereszelt retek levét ki kell facsarni, majd pár órát hűvös helyen állni hagyni, hogy elveszítse csípősségét. Mézzel édesítve érdemes fogyasztani. Az epebetegségek megelőzésére évente néhányszor kúraszerűen,egy hónapig iszogassuk, először napi fél-egy decit, majd ezt növeljük akár 3-4 dl-re, végül a kúra végén csökkentsük ismét fél-egy deciliterre a mennyiséget. A kivájt retekbe mézet is tölthetünk, majd amikor összekeveredett a reteklével, megehetjük – ez különösen a köhögés ellen jó. Válogatós gyerekeknek a reteklevet valamilyen étellel is összekeverhetjük, így sem veszíti el a hatását. De szendvics mellé, vagy salátába is tehetjük, minden formában egészséges. Én mostanában reggelire eszegetem a vajas zsemle mellé, bár mézzel még nem próbáltam. A jó pár hete nehezen múló köhögésem viszont tényleg enyhült.
Ez a babos fekete retek-saláta pedig igen jól néz ki…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .