Mostanában járja az internetet Cindy Crawford legutóbbi, retusálatlan címlapja az amerikai Marie Claire készülő, áprilisi számából. Az első gondolatom nekem is az volt, hogy hú, meg ha, tényleg riszpekt (csak könyörgöm, ne legyen már ebből is mozgalom, meg ellenmozgalom, mert az elég gáz) , aztán jobban megnéztem a képeket, és rájöttem, hogy itt a retusnál és annak hiányánál komolyabb a probléma.

Kép innen

Ha jobban megnézitek, ez a “bevállalom, hogy így néz ki egy 48 éves nő teste” fotó némi elhanyagolásról is árulkodik. Ez pedig Cindy esetében különösen azért furcsa, mert ő modellként épp a testére, a megjelenésére alapozta az egész karrierjét. Fogalmam sincs, mennyit sportolhat manapság, de az a gyanúm, hogy a képen látható megereszkedések, lazaságok úgy jó fele eltüntethető lenne némi rendszeres, kemény edzéssel, nem kellene hozzá a plasztika meg a Photoshop. Úgyhogy aki most bőszen bólogat, hogy hát igen, 45 fölött már elkerülhetetlen a megereszkedés, az szánjon rá egy kis időt, hogy megnézi mondjuk Jennifer Anistont, aki 45 éves, vagy Jennifer Lopezt, akit egyébként személy szerint nem kedvelek különösebben, de ő is 45, és még gyerekei is vannak, és mégis. Meg hogy legyen egy kis házi feladat, keressetek rá a hetven (!) éves Helen Mirrenre. (Direkt paparazzi-fotókat kerestem, lévén azok is jellemzően retusálatlanok). Madonnát már nem is említem, őt inkább aktuális közellenségnek szokták kikiáltani, mert agyongyúrja magát, és aki ennyit sportol, nos az biztosan egy önző dög, aki csak magával törődik (legalábbis ez szokott lenni a közkedvelt érvelés, bár számomra nem teljesen világos az összefüggés).

Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy kötelező tökéletes testet villantani a strandon 30, 45, 48 vagy akárhány évesen. Csak annyit szeretnék mindezzel közvetíteni, hogy ne csapd be magad. A tested, az izmaid állaga nagyon nagy százalékban attól függ, mit és mennyit eszel, mit és mennyit sportolsz, akkor is, ha egyébként nem vagy egy nádszál alkat – nem is kell annak lenned. (Vannak különleges esetek, fogyást-hízást nehezítő egészségügyi helyzetek, stb., az persze egészen más tészta, de itt és most essék szó a nagy átlagról.) Azt is megértem, ha nincs napi két órád a gyúrásra, és nem személyi dietetikus állatja össze az étrendedet. Nekem sincs napi két órám, néha még heti kettő sem, úgyhogy beérem annyi sporttal, amennyit össze tudok hozni. De pontosan látom, hol lennék még feszesebb, ha többet járnék mozogni, és nem fogom a korra, meg az “ez az élet rendjé”-re az apróbb meglöttyedéseket. Számtalanszor írtam-mondtam már, és most is tartom: egyáltalán nem kell tökéletesnek lenni, csak azért, mert a celebek egy része igyekszik annak álcázni magát. Lehet rossz napunk, lehet olyan időszakunk, amikor magasról teszünk az egészre, abszolút jogunk van nem mindig a legjobb formánkat hozni, hagyjuk másra a tökéletesség-mániát.. De mindennek a fordítottja is igaz: nem kötelező meglöttyedni sem csak azért, mert az ember elmúlt ennyi meg annyi, és mert a Cindy is. Egy modell erősen meglazult combja egy újságban a világon semmit nem legitimál. Ha lehet, te se mentegesd magad ezzel, még Cindy Crawford-ra hivatkozva se. Inkább tegyél meg annyit magadért, amennyi jelenlegi körülményeid között lehetséges. Sokkal többet érsz el vele, mintha egy mozgalmár címlap miatt elfogadod, amin egyébként tudnál változtatni.

Update: A Facebookon kialakult beszélgetésekben úgy vettem észre,hogy sokan félreértelmezték a posztot. Nos, akkor szögezzük le: nem azt mondtam, hogy Cindy igénytelen lenne. De azzal, hogy a megereszkedett bőrt mintává emelik a természetesség trendje nevében, azzal önigazolást adnak azok kezébe is, akik hajlamosak a beletörődésre, pedig tudnának, sőt, esetleg akarnának is változtatni. Azért linkeltem be a két Jennifert: messze nincs tökéletes alakjuk, de látszik rajtuk az edzés. És tényleg nem kell ilyen vékonynak lenni, még jóval fiatalabb korban sem, mert abban valóban az alkat és a genetika is keményen játszik. Ismerek gyönyörű duci lányokat, nőket, nem ezzel van bajom, hanem azzal, hogy a nagy természetességi ellentrendben elfelejtik hangsúlyozni, hogy azért bőven van, ami a te döntésed (meg persze olyan is van, ami nem, ld. striák). Nem baj, ha nem döntesz úgy, nem kötelező, ha nem érzed vele komfortosan magad, de tudd, hogy sok mindenben nem vagy a körülmények áldozata. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..