Aloe vera zselé bevetésen: gyorssegély nyaralóknak

Aloe vera zselé bevetésen: gyorssegély nyaralóknak

Az aloe vera zselét pár éve kapta fel a közvélemény, külsőleg és belsőleg is sokan alkalmazzák. A belsőleges alkalmazásával kapcsolatban viszonylag kevés tapasztalatom van, de a külsőleg alkalmazandó aloe vera zseléből szeretem, ha mindig van itthon, akár növényke, akár tubus formájában, mert tényleg nagyon sok problémára jó. Nézzük, mire is.

Aloe vera növény
Kívül szúrós, belül hasznos

Mi az az aloe vera?

Az aloe vera növény a liliomfélék családjába tartozik. Hosszú, vastag, húsos leveleinek belsejében van az a zselé, amelyet előszeretettel használunk. Jó tudni, hogy körülbelül 300 aloe-faj létezik, ám ezek közül csak kevés rendelkezik gyógyító hatással. Ilyen felhasználásra az aloe vera, más néven az Aloe Barbadensis Miller a legalkalmasabb. A szakértők szerint azonban a zselé kinyerésével ennél a növénynél is várni kell a növény 4-5 éves koráig, mert korábban mérgező is lehet.

Ezt olvastad már? Kapros-aloés házi arctisztító tej

Hogyan segít a bőrnek?

Az aloe vera belsődleges alkalmazásába most nem mennék bele, koncentráljunk csak a bőrre, amelyre valóban remek hatást fejt ki. Azt szinte mindenki tudja, hogy az égési sérülések legjobb ellenszereinek egyike. Ha megégeted a kezed a konyhában, és van otthon egy megfelelő korú aloe vera növény, csak törd le a levelét, nyomd ki a zselét, tedd a sebre, és hagyd hatni. De akkor is gyorsítja a bőr gyógyulását, ha az égést a napfény, vagy súrlódás okozza.

Aloe vera levelek
A húsos levelek belseje rejti a szelét

Az irritált, gyulladt bőrt megnyugtatja, nagyon jó hatású lehet például borotválkozás, epilálás után, de akár a pattanásokra is. A csípések okozta irritációt is csökkenti, így a szúnyogcsípés viszketését is enyhíteni lehet vele. De az aloe vera fáradt lábat is képes felfrissíteni, sőt, akkor is hatásos, ha például összeért és kidörzsölődött a combod a szoknya alatt. Nemcsak a bőr gyógyulását segíti, hanem kissé fertőtleníti is a sebet.

A kiszáradt, fáradt bőrt is ápolja. Ha reszelősre száradt a lábszárad, vagy zsírmentes, könnyű hidratálót keresel napozás után, remek megoldás. Az ultra-hatékony hidratálás mellett ránctalanítja és fiatalítja is a bőrt, mivel sok antioxidáns hatású E- és C-vitamint tartalmaz.

Ezt olvastad már? Levendulás receptek stressz ellen

Kipróbáltam: aloe vera a tubusból

(Szponzorált tartalom) Egy időben, amíg volt aloe vera növényem, frissen is sokat alkalmaztam a zselét természetes formájában, a levélből kinyomva. A növényke sajnos már nincs meg, de tubusos aloe vera zselé általában van itthon. Most az olasz Equilibra cég 98 százalék tiszta aloe vera zselét tartalmazó Aloe Dermo-gel nevű termékét próbáltam ki. (A terméket ajándékba kaptam a Superio Kft-től, ám ez a véleményemet nem befolyásolja, a leírtak csakis a saját tapasztalataimat tartalmazzák). A név egyébként egyensúlyt jelent, és épp ez az, amiben a Rossmann drogériákban is kapható Dermo-gel jeleskedik: visszaállítja a bőr egyensúlyát.

Equilibra aloe vera dermo-gél

A tengerparti nyaralás ugyanis eléggé próbára tette a bőrünket. Bár magas faktorszámú naptejet használunk, a sós víz, az uszoda klóros vize, a napfény és a szél rendesen kiszárították az egész család bőrét, ráadásul, mivel vízközelben nyaraltunk, szúnyogcsípésünk is volt jó pár. Úgyhogy sok területen be tudtam vetni az aloét. Először is, könnyű testápolóként a kiszáradt bőrre – nemcsak én használtam, hanem a gyerekek is. Nyáron különösen fontos, hogy ne legyen túl zsíros a testápolónk, a melegben az ilyen, szinte víztiszta, ám alaposan hidratáló termékeké az elsőbbség. A kicsit lepirult foltokra is ez a zselé volt a gyógyír.

Én arcra is kipróbáltam, mert annyira kiszáradt az arcbőröm, hogy hiába volt a hazatérésünk után nem sokkal jelenésem a kozmetikusnál, még sokáig éreztem, a húzódást, feszülést. Úgyhogy nappalra és éjszakára is szérumként alkalmaztam. Nappalra először csak önmagában akartam feltenni, de megint rá kellett jönnöm, hogy 48 évesen már szüksége van egy pici zsiradékra is a bőrömnek. Így aztán az Aloe Dermo-gel fölé a Ziaja kollagénes krémjéből kentem egy picit, így hamar helyreállt a megszokott állapot. De a szúnyogcsípések esetében is sokat segített a hűsítő zselé.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is tudunk a cikkekről. Képes inspirációért, sneak peekekért, és más exkluzív tartalmakért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

One comment

  1. Pingback: A legjobb háziszerek a kiszáradt kéz ápolására - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .