Elég tejtermék kerül az asztalodra?

Elég tejtermék kerül az asztalodra?

Bár azt már megszokhattuk, hogy szinte naponta olvasunk, hallunk pro és kontra véleményeket egyes élelmiszerek egészségességével kapcsolatban, talán egyikük sincs olyan ellentmondásos helyzetben, mint a tej és a tejtermékek.
Egyfelől ugye, a tej élet, erő, egészség, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezt a régi tételt igyekeznek cáfolni azok az irányzatok, amelyek szerint az állatvilágban egyetlen faj sem csinál olyan blődséget, hogy felnőtt korában is tejet iszik, ráadásul egy másik faj tejét. És persze olyanok is bőséggel vannak, akiknek kellemetlen, sőt, akár folyton rosszabbodó tüneteik vannak a tejtermékektől, így inkább elhagyják azokat.

Kevés a tejtermék az étrendünkben

Nemrég a TÉT Platform sajtótájékoztatóján jártam, ahol épp ez a termékcsoport került fókuszba. Merthogy a helyzet az, hogy bárki bármit mond, még mindig a tej a legjobb kalciumforrás, amelyből nem fogyasztunk eleget, pedig a csontritkulás megelőzése szempontjából nagyon fontos lenne. 

A tejtermék az egészséges étrend fontos része
Napi fél liter lenne az adag (Fotó: pixabay.com)

A hazai táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább fél liter tejet, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket, például joghurtot, túrót, sajtot kellene fogyasztanunk. Az OÉTI szerint a napi ajánlott fél liter tejjel egyenértékű kb. 500–657 ml savanyított tejkészítmény (pl. tejföl, joghurt, kefir), 70–150 g sajt, 150–1000 g túró, túrókészítmény (ez nagyon függ a túró/készítmény típusától). A magyarok többsége viszont ennek alig a felét teszi az asztalra. 2014-ben zajlott le az úgynevezett Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP), amely szerint a lakosság 84 százaléka esetében nem kerül elég tej és tejtermék a tányérra és a pohárba. 

Ez azért elég durva arány, nem?

Az átlagosan elfogyasztott mennyiség napi mindössze 246 gramm, amely még a 2009-es 259 grammos értéknél is kevesebb. A friss fogyasztási adatok is a tej és a többi tejtermék forgalmának csökkenését mutatják. 

Mindez azért komoly probléma, mert a tej és minden tejtermék tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokkal: fehérjékkel szénhidrátokkal, zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Utóbbiak közül legfontosabb a kalcium, amelynek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet elemzése szerint 54 százaléka a tejjel és tejtermékekkel kerül a szervezetünkbe. Ahogy a tejtermékből, úgy kalciumból sem fogyasztunk eleget: a napi ajánlott 800 – 1000 mg helyett csak átlagosan 721 milligrammot, a csontritkulás szempontjából veszélyeztetett nők pedig még ennyit sem, mindössze 689 milligrammot. Eközben pedig a csontritkulás a becslések szerint egymillió magyart érint, kétharmaduk nő.

Egészségesnek tartjuk, de nem esszük

Az élelmiszerekkel és a táplálkozással kapcsolatos ismeretek bővítésén is dolgozó TÉT Platform Egyesület adatai szerint a magyarok úgy vélik, hogy minden tejtermék az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fontos része. Reprezentatív, 1019 fő megkérdezésén alapuló kutatásukban a sajt 3,9, a tej 3,7, míg a joghurt 3,3 pontot ért el egy ötfokú skálán, ahol az ötös értéket az egészséges étrendbe leginkább beillő élelmiszernek adhatták a megkérdezettek. Ugyanakkor OTÁP vizsgálat adatai azt mutatják, hogy a gyakorlatban tízből egy felnőtt egyáltalán nem fogyaszt tejet, sőt a magyarok 62 százaléka savanyított tejtermékeket, így például joghurtot, kefirt sem. A legtöbb tejet amúgy 18-34 év közötti férfiak és a 65 év feletti nők fogyasztják, a legkevesebbet pedig a 35-64 év közötti férfiak, míg a sajtfogyasztás mindkét nem esetében csökken az életkorral.

A joghurt az egyik legegészségesebb tejtermék
Édesség helyett jobban jársz a joghurttal (fotó: pixabay.com)

Mi az a TÉT Platform?

A Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform 2006-ban alakult, társadalmi összefogáson alapuló egyesület, amelynek célja a helytelen táplálkozással, és az egészségtelen, mozgásszegény életmóddal kapcsolatos betegségek megelőzése érdekében a táplálkozással, életmóddal kapcsolatos ismeretek bővítése, a szakmailag helytálló ismeretek széles körű terjesztése. Tagjai közt civil szervezetek, kormányzati szereplők, és az élelmiszeripar képviselői is megtalálhatók.

Antal Emese dietetikus-szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a táplálkozási ajánlásokon túl további nyomós érvek szólnak a tej és minden más tejtermék mellett. „Ezek az élelmiszerek a legfontosabb kalciumforrásaink, ráadásul vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk is jelentős. Tudományos kutatások erősítették meg, hogy rendszeres fogyasztásuk például a vastagbélrák előfordulásának gyakoriságát 15-20 százalékkal csökkenti. Néhány évvel ezelőtt pedig arra mutattak rá, hogy a savanyított tejtermékek, főként a joghurt fogyasztása akár a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását is mérsékelheti. Bár még nem vagyunk minden adat birtokában, de feltételezhető, hogy ez a tejtermékek vitamintartalmának és a probiotikumoknak köszönhető” – magyarázta el a szakértő. 

A sajt kalciumban gazdag tejtermék
A sajt is fontos! (Fotó: pixabay.com)

A dietetikus éppen ezért hívta fel a figyelmet a tej és a tejtermékek mindennapi fogyasztására is: a napi fél liter teljesítésében például segíthet, ha mindennap eszünk egy pohár joghurtot, mondjuk reggelire. Napközben tápláló és frissítő lehet néhány szelet sajt, este pedig egy pohár tejjel zárhatjuk a napot. A tejek és a tejtermékek közül érdemes az alacsonyabb zsír- és cukortartalmúakat választani, amelyek jobban illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe – tanácsolta a sajtótájékoztatón Antal Emese.

Vagyis érdemes – ismét csak – ésszel élni. Természetesen, ha valamilyen kellemetlen tüneted jelentkezik a tej vagy bármilyen tejtermék hatására, akkor vizsgáltasd ki magad, mert laktózérzékenyen, vagy tejfehérje-allergiával valóban más megoldást kell keresned a kalciumbevitelre. De csak azért, mert egy aktuálisan menő diétaguru megijesztett a tej állítólagos ártalmaival, ne hagyd el a tejtermékeket – inkább nézd meg, mit akarnak neked eladni az ijesztgetéssel. 

A kávéhoz is kell egy kis tejtermék
A kávédhoz is tehetsz némi tejet (Fotó: pixabay.com)

Ha nem szereted magában a tejet, akkor jó hírem van: nem is kell. (Én sem szerettem a tejet nagyon sokáig, aztán valahogy megszerettem, de még most is szívesebben iszom ízesítve.) Ihatod kakaónak, tejeskávénak (ez például a napi koffeinbevitelnek is remek módja), vagy egyáltalán nem is kell tejet innod, ha elég joghurtot, túrót, sajtot eszel. Nálam mostanában a tejeskávéra, és a latte macchiatóra való rászokás mellett a natúr joghurt megy a reggeli müzlim mellé. És persze a sajt, amiről csak annyit, hogy jó lennék Amszterdamban egérnek. (Lehet, hogy tudat alatt ez is vonzott anno a holland szakra?) Amikor a két fiamat vártam, akkor igazából egyetlen tiltólistás kaja sem hiányzott, kivéve a jó kis camambert-eket és brie sajtokat 🙂 Az egyetlen bajom a zsírszegény tejjel van: sajnos rákattantam a 3,5 százalékos tej telt ízére. de ahogy a Kalóriabázis adataiban realizáltam, muszáj lesz alább adni a zsírtartalmát, legalább az esetek egy jó részében. Megtiltani nem fogom magamnak, mert az ellen zsigerből fellázadnék, de azt hiszem, felváltva fogom venni a félzsírossal. Ha a svédeknek jó (elvégre ők a lagom “pont jó” filozófiájának ékes példájaként szokták emlegetni a félzsíros tejet), akkor nekem is jó lesz 🙂

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

One comment

  1. Pingback: Vásárolj egészségesen az ünnepekre - és azutánra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .