Édességek az ünnep előtti hajrához

Édességek az ünnep előtti hajrához

Karácsonyig már csak pár nap van hátra – van, akinek ez a nagy hajrá ideje, más pedig inkább már a féket nyomkodja, hogy tényleg ünnepi hangulata legyen 24.-ére. Én idén a lassulásra szavaztam – ez persze nem jelenti azt, hogy nem voltak őrült hajszás időszakok decemberben, de ez a hét már inkább csak találkozókkal és minimálra vett munkával telik. 

Hagyományos karácsonyi édességek

A karácsonyi menüvel is valahogy kényelmesebben vagyok az utóbbi pár évben, mint korábban: nem töröm magam sok fogással, és annál is többféle édességgel, egyszerű, de bevált klasszikusokat tervezek.

Épp ezért egyáltalán nem gondolom szentségtörésnek, ha a szokásos mézesen kívül csak valami egyszerűbb süti készül, a bejgli pedig készen kerül a házhoz. Simán belefér, hogy ha nem marad rá idő, akkor hagyjuk a sütést, vagyis inkább bízzuk rá azokra, akiknek szívvel-lélekkel végzett munkájuk, és nem kevés szakértelmük van a hagyományos, vagy épp az újító szellemű süteményekben. 

Karácsonyi édességek

Az idén a Fény utcai üzletük 60 éves jubileumát ünneplő, egyébként csaknem másfél évszázados múltra visszatekintő Auguszt cukrászda mesterei, Auguszt Ibolya és József idén a szilvára építették fel a szezonális süteménykollekciót, amely december 31.-ig kóstolható meg. Szezonális újdonságaik között szerepel a szilvás bejgli, az étcsokoládéval és aszalt szilvával készült fatörzs, a szilvás trüffel, a szilvás marcipándesszert, és a szilvás papucs. A fehércsokoládés alagút mangóval és kókuszos dacquoise piskótával szintén szezonális különlegesség.

Újító karácsonyi édességek

Persze a hagyományos Auguszt-desszertek sem maradnak el, lesz diós és mákos bejgli, karácsonyi kuglóf, moszkauer, csokoládés narancsív, és számos más csoda. Ha pedig a vendégségbe is vinnél egy kicsit az igazi Auguszt-hangulatból, akkor a díszdobozos, utazó süteményeket, például a  már emlegetett fehér csokis alagutat, az étcsokoládés-aszalt szilvás fatörzset, vagy a málnás pisztáciakenyeret érdemes becélozni.

(Fotók: Tóth Milán, tothmilan.hu)

Az édességet inni is lehet

Igen, a karácsonyi édesség nem csak a tányérra kerülhet, hanem a pohárba is. Az idei ünnep italkülönlegességei nekem a vaníliás-tojáslikőrös forró italok, annyira beégett a Bécsben megkóstolt tojáslikőrpuncs (persze azért lesz egy kis forralt bor is, anélkül nem megy 😀 )

Édességek pohárban

Az egyik legjobb receptet a Városligeti Műjégpálya épületében működő Városliget Cafétól kaptam, ahol az ide szezon itala a meggyes forralt bor mellett a bombardino. Ez az ital olasz találmány (naná), az Alpok sípályáiról származik. Fél dl brandyt vagy barna rumot és 1 dl tojáslikőrt (hiányában 1 tojás sárgáját) kell összemelegíteni, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesíteni. A tetején tejszínhabbal érdemes tálalni. Elég ütős darab, szóval a receptben szereplő összesen másfél dl alkoholt javallott megosztani valakivel.

Iható édességek
Fotó: pixabay.com

 A tojáslikőrpuncsra kétféle receptet is találtam. Az egyik szerint 1 dl tojáslikőrt fél dl édes fehérborral és fél dl narancslével kell melegíteni, majd tejszínhabbal tálalni. A másik szerint viszont 1 dl tojáslikőrhöz 4 dl tejet és 2 cl rumot kell adni, és szintén tejszínhabbal koronázni. megint csak azt mondanám, hogy a megadott mennyiségeket tekintsük legalább 2 főre irányadónak.

A gyerekeknek viszont marad a fehér forró csoki. A porokat hagyjuk, sokkal egyszerűbb pár kocka jó minőségű fehér csokit felolvasztani egy pohár tejben, és vaníliás cukorral ízesíteni, majd szintén tejszínhabbal, vagy pillecukorral tálalni. Ha a Costa Pink Unicorn Hot Chocolate-ját utánoznád (szintén elképesztően finom, és nagyon vicces dolog rózsaszín unikornist kortyolgatni), akkor tegyél még hozzá egy kis piros szörpöt a szín kedvéért, a tejszínhab tetejét pedig szórd meg színes cukorkával.

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Színes napot!
Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .