Variálható házi müzli – a legjobb cukormentes reggeli

Variálható házi müzli – a legjobb cukormentes reggeli

Amikor a kenyérmentes reggelikről írtam, egyszer már pedzegettem a házi müzli témáját, most viszont a receptet is megosztom veletek. A müzli az egyik legjobb reggeli: van benne teljes kiőrlésű gabona, ha tejjel vagy joghurttal leöntöd, akkor fehérje is, az olajos magvak gondoskodnak az egészséges zsírsavakról, a szárított gyümölcsökben rengeteg a vitamin és az ásványi anyag (nem utolsó sorban pedig finom, édessé teszik a müzlit), extra adalékként és egy plusz adag vitaminért-ásványi anyagért pedig mehet rá valamilyen szezonális, vagy fagyasztott gyümölcs, ízlés szerint.

Ráadásul én nem igazán szeretem a pépes kajákat, kell valami, ami rágható benne, No, erre a célra tökéletesen megfelel a müzli, különösen, ha némi pirítással ropogóssá varázsolom. Az is jó benne, hogy pontosan tudom, mi kerül bele. Nem mondom, hogy totálisan cukormentes, hiszen a szárított gyümölcsben van természetes cukor, sőt, időnként még egy pici magas kakaótartalmú étcsoki is kerül bele. de az tény, hogy nagyságrendekkel kevesebb benne a cukor, mint a bolti müzlikben. 

A müzli tejjel, joghurttal és gyümölccsel is finom
Fotó: pixabay.com

 Mutatom is, hogyan készül, a pontos variáció kidolgozását pedig az ízlésedre bízom.

Variálható házi müzli

Hozzávalók:

Müzli pirítás előtt
Így néz ki pirítás előtt: pelyhek, dió, kókuszreszelék, méz, plusz némi olaj az egész alatt (Fotó: Judit)
  • Valamilyen teljes kiőrlésű gabonapehely: használhatsz zabpelyhet, vagy bármilyen más pelyhet, sőt, a különböző gabonapelyhekből álló pehelymixet is.
  • Durvára vágott olajos magvak: dió, mogyoró, mandula, földimogyoró, tökmag, de mehet bele kókuszreszelék, chia-mag és lenmag is.
  • Aszalt gyümölcsök: a szilvától kicsit ragacsos lesz a végeredmény, de ez sem tilos. Még jobb az apróra vágott aszalt sárgabarack, áfonya, meggy, vagy akár az egyszerű mazsola is.
  • Kevés napraforgóolaj a pirításhoz
  • Méz

Így készítsd el: 

Ilyen az elkészült müzli
És ilyen a végeredmény: pelyhek, magok, mazsola (Fotó. Judit)
  1. Egy nagyobb serpenyőbe locsolj egy evőkanálnyi napraforgóolajat,
  2. Szórd rá a pelyheket (én egyszerre egy zabpelyhes csomag kb. egyharmadát szoktam használni, de lehet ízlés szerint kevesebbet vagy többet is).
  3. Dobj rá összesen egy-két marékkal a durvára vágott magvakból.
  4. Locsold meg egy kevés mézzel, majd gyújts alá, és folytonos keverés közben kezdd el pirítani  Nagyjából 10-15 perc alatt ropogósra pirulnak a pelyhek és a magvak.
  5. Tedd félre, de még egy kicsit kevergesd, mert a forró serpenyőben hajlamos a pehely tovább pirulni.
  6. Ha kihűlt, keverd bele az aszalt gyümölcsöket, sőt, ha szereted, egy pici étcsokit is kockázhatsz hozzá.

És voilá, készen van, lehet betölteni egy zárható üvegbe (befőttesüveg is megteszi), majd néhány napig csemegézni reggelire, vagy édesség helyett.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. A Zöldsaláta Facebook-közössége is vár, sőt a Bloglovinon is megtalálod a Zöldsalit, a fényképes illusztrációkért pedig kövesd az instagram.com/csjudit_lifetints/ oldalt.

2 Comments

  1. Pingback: Óvatosan a cukor fogyasztásával! - Zöldsaláta

  2. Pingback: Életmód karanténban: a bezártság egyenes út a hízás felé? - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .