Lehangol a tél? Ne hagyd!

Lehangol a tél? Ne hagyd!

A kutatások szerint most hétfőn volt az év legszomorúbb napja: ilyenkorra éri utol a legtöbb embert a téli lehangoltság, hiszen vége a karácsonyi pörgésnek, eltűnt a karácsonyfa, leszedtük a fényeket, a tavasz viszont még várat magára, hideg van, és korán sötétedik. Ráadásul az újévi nagy elhatározások is ilyenkor szoktak bebukni, ami egy újabb ok a lehangoltságra. 
Persze ennek egyáltalán nem kell így lennie – de vajon mi mindent lehet tenni ellene? Megmutatom, hogy nekem mik váltak be.

Világíts! Hol van az megírva, hogy a karácsonyi fényfüzéreknek innentől a szekrényben a helye? Korán sötétedik, úgyhogy nyugodtan hagyd fenn őket az ablakon, vagy tömködj bele egy ledes füzért egy üvegvázába, és tedd az asztalra. Ha van kandallód (mázlista!), gyújts be. És egyáltalán, csinálj minél világosabbat, ne hagyd, hogy a sötét lehangoljon.

 Mozogj! A mozgás mindig segít. Ne érdekeljen, ha nem az újévi terveknek megfelelően haladsz, csak mozogj. Jól jön az az endorfin-löket!

Cukor helyett omega-3. Ilyenkor persze kívánjuk a cukros finomságokat, mégsem ez a megfejtés, hanem az omega-3 zsírsavak. Az omega-3 zsírsavak csoportjának egyike, az az eikozapentaénsav (EPA) a kutatások szerint hangulatjavító hatással rendelkezik. Próbáltam már néhány lehangolt időszakban, és a gyakorlatban is bevált: ha odafigyelek az omega-3-ra (hal, diófélék, olívaolaj, szükség esetén kapszula) és a D-vitaminra (a gyerekek D-vitamin cseppjéből szoktam én is bevenni), akkor enyhül a rosszkedv.

Húzódj vissza, lassulj le! A tél elvileg arról szólna, hogy bekuckózunk, visszavonulunk a kis belső világunkba, és pihenünk. Ehelyett mit csinálunk? Pörgünk karácsony előtt, majd pörgünk január elején, a nagy újrakezdés jegyében. nem csoda, ha ilyenkorra már kidőlünk. vagyis mozogj, ésszel, és utána hagyj időt a pihenésre is. Kuckózz be, tegyél fel egy arcpakolást, olvass el egy jó könyvet, hallgass zenét, beszélgess a pároddal, vagy épp légy egyedül, ahogy tetszik.

 Találkozz a barátaiddal! Amikor vacakul vagyok, akkor szeretek egy ideig egyedül lenni, néha meg nagyon kell a lelki támogatás. Amikor ebben az utóbbi fázisban vagy, szervezd össze a barátokat, egy közös sörözés vagy filmnézés is rendbe rak egy időre.

Keress olyan elfoglaltságot, ami feltölt. A jótékonyság, önkéntes munka például nagyon komoly élményekkel tud gazdagítani. De az is jó, ha nekiállsz selejtezni, rendbe tenni a környezetedet. Ami kint van, az belülre is hat, mint tudjuk.

Menj a szabadba! Ha eleged van a kuckózásból és a beltéri sportokból, akkor irány a szabad levegő. Nem kell a mínuszban futni, ha nem vagy elég elszánt, de mindenképpen igyekezz legalább azt a kevés napfényt begyűjteni, ami van. Sétálj, kirándulj, csatangolj a városban (szmogriadó idején ezt hagyd ki), csak legyél kint is egy kicsit.
 
Plusz egy hasznos olvasnivaló
Mostanában Aruna M. Siewert Lelki egyensúly természetes módszerekkel című könyvét olvasgatom. Nagyon hasznos szakirodalom lehet erre az időszakra: a szerző ír a lelki fájdalmak különböző fajtáiról, a pszichére ható gyógynövényekről, Bach-vitágeszenciákról, sőt, akár tünetek szerint is kereshetsz benne megfelelő kezelést.

  
És még valami, ami különösen fontos!
A lelki problémákat ugyanannyira komolyan kell venni, mint a testi betegségeket. Ha nem enyhül a feszültség a házi módszerektől, akkor hagyd abba a barkácsolást, és fordulj szakemberhez. Segítséget kérni nem szégyen, sőt, adott esetben életmentő lehet, vagy több évnyi felesleges szenvedést kerülhetsz el vele. Szóval, ha úgy érzed, hogy ez már nem egyszerű kis téli rosszkedv, hanem kezdi a dolog eluralni az életed, akkor minél hamarabb keress egy pszichológust vagy pszichiátert! (Ha nagy a baj, és sürgős segítségre van szükséged, itt találsz néhány lelkisegély-telefonszámot.)

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. A Zöldsaláta Facebook-közössége is vár, sőt a Bloglovinon is megtalálod a Zöldsalit.

(Fotók: pexels.com)  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .