Nyugodt alvás helyett álmatlan éjszaka? Ezen is múlhat!

Nyugodt alvás helyett álmatlan éjszaka? Ezen is múlhat!

Az előző bejegyzések kapcsán szóba került az Már csak azért is, mert a self-care szemlélet egyik alapeleme, hogy gondoskodsz az elegendő pihenésről. Amíg nem pihented ki magad, nincs munka, slussz. Ha tudod, a nyugodt alvás érdekében a lefekvés előtti egy-két órában inkább kerüld el ezeket a dolgokat.
Nyugodt alvás, ahogy a kiskutyák csinálják
Ilyen zavartalanul kellene aludni (Fotó: pixabay.com)

Sportolás: egészséges, de a nyugodt alvás ellen hat

Az edzés alapvetően jót tesz az alvásnak. Segít egészségesen lefárasztani magad fizikailag, miközben a szellemi és érzelmi feszültséget hatékonyan oldja. De ha a lefekvés előtti két órában edzel, úgy felpöröghetsz, hogy nem tudsz elaludni. Ha csak ilyenkor jut időd a mozgásra, válaszd a jógát, de ebből is csak a nyugisabb, stresszoldó gyakorlatokat a nyugodt alvás érdekében. Hideg zuhany: túlságosan felfrissít Jólesik a hideg, vagy a váltott vizes zuhany? Oké, de akkor tedd korábbra, mert a hideg víz szintén felpörgethet. Inkább kellemesen meleg vízzel zuhanyozz le, ez ellazít. Akár egy langyos, illóolajos fürdőt is vehetsz. Érdekesség: a túl meleg fürdő is lehet az oka, hogy nem tudsz elaludni. Amikor ugyanis alszol, a testhőmérsékleted kicsivel lejjebb megy – ha túl forró vízben fürödtél, ez nehezebben történik meg, vagyis nehezebben is alszol el.
A kávé köztudottan a nyugodt alvás ellensége
Nagyon jól tud esni, de jobb,ha az utolsót ebéd után tolod le (Fotó: pixabay.com)

Kávé, tea, kóla, csoki

Az a közös bennük, hogy mindegyikben van koffein, épp ezért nem tanácsos késő délután fogyasztani őket. A koffein még az elfogyasztása után 6 órával is ébren tarthat. Ha érzékeny vagy rá, épp ezért az utolsó pohár koffeines italt kora délutánra időzítsd. Este már lehetőleg kólát se igyál, sőt, csokit se egyél – a nagyon koffeinérzékeny embereknél ez is a nyugodt alvás ellenében hat.
Az alkohol és a nyugodt alvás nem férnek össze
Altatónak se, jó, inkább hanyagold (Fotó: pixabay.com)

Alkohol: a nyugodt alvás legnagyobb ellensége

Először elálmosít, de aztán nem hagy aludni. Felébredsz, mert pisilni kell, fura álmaid vannak, egy éjszaka alatt többször is magadhoz térsz és visszaalszol – na, ez minden, csak nem nyugodt alvás. Szóval az alkohol nem igazán jó lazító- és altató, már csak ezért sem érdemes rendszeresen fogyasztani (és persze ezer más okból sem). A ritmus hiánya Ha hét végén sokkal későbbig fenn maradsz, mint hét közben, az felboríthatja az alvásod ritmusát. Távol álljon tőlem, hogy azt mondjam, tessék szépen tízkor távozni minden buliból (nehogy már 😀 ), de ha nincs valamilyen rendkívüli helyzet, ami ébren tart, akkor jobb valamilyen egyenletes menetrendet fenntartani. Én igazán éjszakai típus vagyok, de magamon is megfigyeltem, hogy ha állandó időpontban fekszem le aludni (akkor is, ha ez éjfél körül van), akkor egy idő után sokkal kipihentebb vagyok.
A kék fény megzavarja az alvási ciklust
Lefekvés előtt egy órával már jó lenne offline-ba kapcsolni. Nem könnyű, tudom… (Fotó: pixabay.com)

A kék fény is zavarja a nyugodt alvást

Mégpedig az a kék fény, amelyik a telefon, a számítógép vagy a táblagép képernyőjéből árad. Ez valamelyest „note to self” is, mert én is szeretek lefekvés előtt még egy kicsit körülnézni a nagyvilágban, de tény, hogy ha a nyugodt alvás a célod, akkor az ágyba bújás előtti legalább egy órában érdemes offline üzemmódba kerülni.

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .