Erre figyelj, ha bosszant a hasi zsír

Erre figyelj, ha bosszant a hasi zsír

A szeptemberi életmód-frissítés egyik fő projektje nálam a hasamra rakódott kicsi zsírpárna eltüntetése. Nem vészes, még egy rendes lájkvadász anyutest-fotó sem telne ki belőle (kilóban pont annyi vagyok, amennyi a két gyerekem előtt voltam), de nekem mindig izmos, lapos hasam volt, ezért bosszant. És bár esztétikailag nem egy nagy cucc, simán bikini-kompatibilis, nem azt látom megfejtésnek, hogy elfogadom, és nem csinálok vele semmit. Már csak azért sem, mert a hasi zsír igen gyakran utal a zsigeri zsír elszaporodására, azt pedig akkor sem vicc, ha egyébként vékony vagyok. Egyszerűen nem egészséges, a szerveket körülvevő zsigeri háj mindenféle betegség kockázatát növeli, szóval nem pátyolgatni kell, hanem leadni, kifogások nélkül.

Úgyhogy utánakotortam kicsit, hogy mire is kell figyelni ilyenkor. Nem a koplalós diéta a megoldás, azt én nem is bírnám, kábé a bevezetése utáni második órában kezdenék lázadni a drill ellen, hanem egy átgondoltabb étrend, pár életmódbeli változtatás, és persze a sport: mindenekelőtt valami kardió a zsírégetés kedvéért (még jó, hogy visszaszoktam a futásra), és pár helyileg ható gyakorlat, ez utóbbiról majd legközelebb. Most pedig nézzük az étrendi és életmódbeli tényezőket.

A spagetti most sajnos nem a legjobb ötlet (Fotó: pixabay.com)

 Cukor, finomított szénhidrát: felejtős!
A cukor, amellett, hogy általában véve is hizlal, a hasi és a zsigeri zsír felszaporodását különösen segíti. Vagyis amennyire lehetséges, ki kell iktatni az étrendből, mégpedig a finomított, fehér szénhidrátokkal együtt (az összetett szénhidrát viszont nem tilos, nem is igazán bírnám szénhidrátok nélkül). Üdítőt elég ritkán iszom, itthon legfeljebb egy kis híg szörpöt, de most ez is felejtős. A finomított szénhidrát nehezebb ügy, rendes, olaszos család vagyunk, mindenki rajong a pizzáért, a tésztáért, (sütiért, ajjaj…) úgyhogy itt az lesz, hogy ritkábban főzök ilyesmit, és többször valamilyen sovány húst, halat, amikor meg igen, akkor kisebb adagokat fogok enni. A reggeliből már egy ideje kiiktattam a kenyeret, a pirítós helyett most a mogyoróvajas alma, meg a zabpelyhes müzli megy, és komoly kísérletek folynak az angol nyelvterületen overnight oats-nak nevezett zabpelyhes-chiamagos, este elkészíthető pudingféleséggel is, egyelőre sikeresen. A délutáni holtponton elfogyasztott két kocka csokimhoz egyelőre ragaszkodom, de időnként kevés mézzel kikevert, gyümölccsel feldobott túrót eszem helyette, szóval ez is alakul.

Édesség helyett joghurt gyümölccsel (Fotó: pixabay.com)

 Fehérje-hegyek
A fehérjében gazdag étrend a legtöbb forrás szerint segíti a fogyást, úgy általában is, de a hasi zsír témájában meg különösen. Meggátolja, hogy a vércukorszint nagyokat ugráljon le-fel, ami a hasi zsír felszaporodásának egyik kedvenc feltétele. Úgyhogy jöhet a joghurt, a túró, a tej, a sovány hús és a hal.

A zsír sem tilos, sőt!
Annyi kell csak, hogy jó minőségű legyen. Az avokádó eléggé mánia lett nálunk az utóbbi időben, a salátára megy az olíva- és a tökmagolaj, rágcsának pedig jöhetnek a diófélék. Szerintem nem hangzik rosszul 🙂

Ha avokádót lehet enni, akkor nagy gond már nem lehet 🙂 (Fotó: pixabay.com)

 Szabad út a rostoknak
Ebédre általában valamilyen gyorsat és zöldségeset kell kitalálni. Eddig is sokszor ettem mozzarellát paradicsommal, répát hummusszal (említettem már, hogy addiktív?), vagy valami salátát. Ha bejön a hideg, jöhetnek a gyors zöldséglevesek, a wokban pirított zöldségek, esetleg egy kevés barna rizzsel, ha nagyon nem bírok szénhidrát nélkül élni (márpedig én általában nem bírok 🙂 ).

Garfield-üzemmód ON (de csak az alvásban, a lasagna most nem jó megfejtés) (Fotó: pixabay.com)

 Alvás!
Na, ez nálam komoly probléma, tekintve, hogy éjjeli bagoly vagyok, reggel viszont kelni kell, ha iskolába-óvodába kell indítani a gyerekeket. Szóval küzdök magammal, de egyre korábban fekszem le. Muszáj, mert a kialvatlanság növeli a stresszt, rontja a hangulatot, és még a hormonrendszert is képes átállítani (plusz mindenféle betegségeket tud okozni). Optimális megoldást még nem találtam, de igyekszem. Emellett pedig a stresszoldás is fontos ebből a szempontból: újraindultak a jógaóráim, a napi 10-15 perces relax-időmhöz pedig eléggé ragaszkodom. 

Nálatok mi vált be hasháj ellen? Meséljetek kommentben!

Ha tetszik a blog, most sokat segíthetsz egy szavazattal. Szavazz a Zöldsalátára az Allianz blogverseny Életmód és Szakértő kategóriájában. A szavazatodat itt tudod leadni, és még nyerhetsz is vele!  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .