Így lopja be magát az életedbe a cukor

Így lopja be magát az életedbe a cukor

Nem vagyok fanatikus cukorellenes, elég csúnya is lenne az én édesszájúságommal. De ami tény, az tény: a cukor nem egészséges, egy csomó mindent károsít az alakodtól a bőrödig (bizony, még a bőr is gyorsabban öregszik a hatására). vagyis nem árt egy kicsit visszavenni az adagból.

 

Nem kell ahhoz feltétlenül sütit enni, hogy rengeteg cukrot fogyassz


 De ha a látható cukorral, úgymint édességek, kóla, süti, csoki, cukorka, meg is birkózunk, a cukor egy csomó olyan étel részeként is bejöhet az életünkbe, ahol nem is keresnénk. Mutatok pár ilyet, hogy tudd: ezekre sem árt odafigyelni.

Paradicsomszósz és ketchup: a paradicsom meglehetősen savas, így nem csoda, hogy a belőle készült termékeket agyonédesítik a gyártók. Egy evőkanál ketchupben akár 4 gramm cukor is lehet, szóval az adagok erős kontrollja nagyon is ajánlott. Hasonló a helyzet a kész tésztaszószokkal és egyéb paradicsomos mártásokkal.

Gondoltad volna, hogy a spagettiszósz is cukorbomba?

Gyümölcsjoghurt: akár 3 deka cukorral is készülhet. Jobban jársz a sima joghurttal és a gyümölccsel.

Aszalt gyümölcsök: már önmagukban is elég kemény cukorforrások, de van néhány savanyúbb gyümölcsfajta, például az áfonya, amelyikhez nem egyszer még hozzáadott cukrot is tesznek, hogy finomabb legyen. Úgyhogy ezekből elég egyszerre pár szem (tudom, egyáltalán nem nehéz egy zacskóval eltüntetni belőlük!)

A kenyérben is van épp elég cukor


 Kenyér: nem elég, hogy a fehér lisztből készült kenyér ugyanúgy dobálja a vércukorszintedet fel és le, mint a cukor, nem egyszer még hozzáadott cukor is van a különféle kenyerekben. A barnának mondott kenyereket is érdemes figyelni, ugyanis nagyon sokszor csak malátával színezett, egyszerű fehér kenyeret próbálnak egészségesként eladni. Sajnos az a helyzet, hogy ami puha és levegős, az általában nem sok teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz.

Magtejek: a legtöbb dobozos magtejben van cukor. Sajnos az én kedvenc mandulatejem sem kivétel, amióta rendesen átnéztem a címkét, csak nagyon módjával kóstolgatom. A másik megoldás pedig az otthoni készítés, erre kábé kismillió tippet találsz netszerte.

A mogyoróvajra nagyon rá lehet cuppanni, de előtte érdemes átolvasni a címkéjét

Magvajak: a magtejekhez hasonlóan a vajakban is általában sok a cukor. Ennek megint nem örülök, mert épp mostanában tapasztaltam meg, milyen durván rá lehet cuppanni a földimogyoró-vajra. meg különben is, a magvajak elvileg egészségesek, erre tessék. A megoldás: címkeböngészés és natúr verziók felkutatása.

Müzli: a klasszikus, azt hiszed, hogy egészségeset eszel, közben meg dehogy. A legjobb, ha inkább házilag keversz egy müzlit pelyhekből, kevés aszalt gyümölcsből (ezt már az előbb megbeszéltük), és diófélékből. Persze ez nem lesz olyan édes, mint a bolti, de azt hiszem, pont ez a lényeg.

Salátaöntetek:
szintén jobb, ha inkább otthon kevered ki őket.

A kész öntetekkel is jobb vigyázni


 Készételek: a különféle készételekbe, különösen, ha zsírszegények, nagyon gyakran tesznek cukrot, egyszerűen azért, hogy finomabbak legyenek. A megfejtés az otthoni főzés, vagy a címke alapos tanulmányozása.

Amint azt már az elején is írtam, nem az a cél, hogy soha, véletlenül egy szem cukor se érjen el a szádig, de azért jó, ha ezeket tudod, hogy ésszel tudj válogatni. És különben is: ha már fogyasztasz valamennyi cukrot, akkor legalább ne elrejtve tedd, hanem élvezd ki szemérmetlenül azt a (jó esetben) heti egy forró csokit, nem?

További cukorügyi információkat itt és itt találsz a blogon.
 
Ha tetszett a cikk, kövesd a Zöldsalátát a Facebookon is! De a Bloglovinon is megtalálod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .