Előzd meg, gyógyítsd természetesen!

Előzd meg, gyógyítsd természetesen!

Most, hogy az egész család különféle szezonális felső légúti szutykoktól köhög-tüsszög, azt hiszem, ideje kicsit foglalkozni azzal, hogyan érdemes próbálkozni ezeknek a betegségeknek a megelőzésével, vagy, ha már elkaptad, mint mi, akkor a házilagos gyógyításával. Persze egy szóval sem mondom, hogy ne menj orvoshoz, az legyen az első lépés, már csak azért is, mert nem árt tudni, kell-e antibiotikum arra a szuttyra, ami neked épp van. Ha viszont nincs rá szükség, mondjuk azért, mert valami szezonális vírust sikerült bekapni, akkor jöhetnek a házilagos módszerek, hogy ne kelljen a kelleténél többet szenvedni a betegségtől.

Image courtesy of Ambro/ FreeDigitalPhotos.net

Először is, nézzük a megelőzést.
– Nem vagyok nagy híve a hisztérikus fertőtlenítésnek, szóval nálam ne keressetek antibakteriális szappant, vagy fertőtlenítő felmosószert. Ilyenkor viszont nem árt viszonylagos rendszerességgel alaposan kezet mosni, hogy legalább a felszedett baciktól megszabadulj. A nyári utazásokon kívül ilyenkor látom értelmét a kézfertőtlenítő zseléknek is, jobb a biztonság. A természetes megoldások hívei zselé helyett pár csepp alkohollal vagy teafa-, illetve levendulaolajjal is átdörzsölhetik a kezüket. Egy amerikai honlapon egész pontosan pár csepp vodkát olvastam, de nem igazán tudom értelmezni azt a jelenetet, hogy valaki kézfertőtlenítési célzattal kapja elő időnként a tatyóból a laposüveget. Viszont a dolog másik oldalaként az sem szerencsés, ha a folytonos kézmosástól kiszárad, hámlik, repedezik a kezed, mert az ilyen mikrosérülések is kaput nyithatnak a fertőzésnek. Vagyis: kézkréééém!

– És ha már fertőtlenítés, néha nem árt elgondolkodni, hogy a rendszeresen tisztított tárgyainkon kívül hol telepedhetnek még meg a különféle kórokozók. Csak néhány ötlet: kilincsek, telefon, billentyűzet... Szintén külföldi honlapokon olvastam, hogy még az edzőtermi gépek fogantyúit is le kéne spriccelgetni valami antibakteriális cuccal, mielőtt hozzájuk nyúlnánk, de ez nálam már kicsit a hisztériára hajaz (számotokra értelmezhető az, hogy antibakteriálsi spriccnivel jártok gyúrni?). Kompromisszumos megoldásként azt viszont normálisnak érzem, hogy az összeizzadt ülést leterítem a törölközőmmel (persze nem azzal, amelyikkel később zuhanyozni fogok), már csak azért is, hogy ne hagyjam ott a saját izzadságnyomaimat.

– Az alkohol nem segít az immunrendszernek, szóval megelőzésképp nem nagyon érdemes pálinkázni A tea, különösen a gyógynövényekből készült tea viszont hatékonyan hidratálja a szervezetet, a melegsége, gőze is jól esik. Még jobb, ha mézzel, citrommal készíted, de ne a forró italba tedd a citromot és a mézet, mert úgy semmit nem ér, várd meg inkább, amíg ihatóra hűl. A csipkebogyótea is oké, de ne főzd, mert úgy csak színes víz. Ha C-vitamint szeretnél tőle. akkor egy éjszakán át áztasd a bogyókat langyos vízben.

Izzadd ki: náthásan nem annyira ajánlatos sportolni, amíg viszont a megelőzés a cél, addig nagyon is. A szauna is jó ötlet, én imádom, amikor beülök a 100 fokba, és arra gondolok, hogy kint mínusz kettő van.

Pihenj eleget. Ez az, ami alapnak tűnik, mégsem csináljuk, mert ezer fontosabbnak tűnő dolgunk van. Pedig nem ártana legalább néha kipihenni magunkat.

Image courtesy of aeypix/ FreeDigitalPhotos.net

És mi az, ami beválik, ha egyszer kitört a szutty?
– A gyógyszerészeti rész tekintetében mindenki másra esküszik a totális gyógyszermentességtől a vény nélkül kapható náthagyógyszerekig. Nekem a homeopátia vált be az utóbbi időben, az az influenza elleni homeobogyó, amit lépten-nyomon hirdetnek. Aki azt mondja, placebo, annak azt mondom, kevéssé érdekel. Voltam párszor náthás életemben, tudom, milyen a lefolyása gyógyszer nélkül (vacak), gyógyszerári készítményekkel (valamivel enyhébbek a tünetek, viszont kikészül a gyomrom) és homeobogyóval (jelentősen enyhébb tünetek). Szóval ha placebó, akkor placebó, a lényeg, hogy hat.

– Ha a megelőzésnél azt mondtam, hogy pihenj, akkor ilyenkor fokozottan. Persze, van olyan helyzet, hogy lábon kell végigcsinálni a náthát, de ha nem nagyon gáz, akkor inkább maradj otthon, teázz, olvass, aludj, ami jólesik. Ha lázad van, akkor mindez egyenesen kötelező.

Igyál eleget. A légúti szutykot is oldja, ha elég a folyadék a szervezetedben, vagyis nem fogsz testszerte bedugulni. Jól jöhetnek a különböző forró italok, a tea, a forró leves, vagy az egyszerű citromos-mézes meleg víz. A kalapkúra viszont egybehangzó vélemények szerint nem hatásos, pont azért, mert az alkohol szárít.Persze, ha jól esik, nyugodtan igyál meg egy korty forralt bort, vagy erősebbet, de ne felejts el jó sok vizet utána küldeni.

Forró fürdő illóolajjal: a gőz is oldja a taknyot és az egyéb váladékokat, nem utolsó sorban pedig jól is esik. A citrom, a levendula és a teafaolaj hatásosan öli a kórokozókat, az eukaliptusz és a menta pedig légzéskönnyító, de ez utóbbiakat gyerekeknél lehetőleg ne használd, és a homeobogyókkal sem kompatibilisek. Update: Máthé Fanni aromaterapeuta szerint (lásd a kommentekben) a mentolos illóolajokat a bőrizgató hatásuk miatt inkább ne a fürdővízbe tedd, hanem párologtasd, fürdéshez inkább a brazil eukaliptusz, a madagaszkári kámforfa, illetve a kakukkfű bizonyos típusai valók. Ezúton is köszönöm a szakértői kiegészítést! 🙂

Fűszerezz ezerrel: a fűszerek is szépen ölik a bacikat, és ha egyébként sem utálod a csípőset, ilyenkor extrán jól esnek. A legjobb a gyömbér, én a reszelt gyömbért, egyszerűen leforrázva, teaként fogyasztom, szuperhatásos. De a kurkumáról, a fekete borsról, a fahéjról, a chiliről is ódákat zengenek, szóval egy jó kis indiai kaja tutira nem árthat. A hagyma és a fokhagyma is közismerten jó vírus- és baktériumölő, ha már úgysem mész emberek közé, meg lehet próbálkozni a fokhagymás mézzel, pirítóssal, vagy valami jó hagymás étellel.

5 Comments

  1. … és a mentolos illóolajat, mint pl. borsmenta ne nagyon tegyétek meleg fürdővízbe, mert nagyon bőrizgató hatású.

    Ehelyett a citrom, a levendula mellé például a brazil eukaliptusz vagy a madagaszkári kámforfa illóolaját javaslom, valamint egyes kakukkfű féléket! 🙂

    Máthé Fanni
    Az aromaterapeutád. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .