Stílus ésszerűen (#5): Így vásárolj a neten!

Stílus ésszerűen (#5): Így vásárolj a neten!

A beszerzési forrásokról szóló cikkből többen is hiányoltátok a webáruházakat. Bevallom, nem véletlenül maradt ki ez a forrás, az a helyzet ugyanis, hogy kicsit ambivalens érzelmeim vannak az online ruhavásárlással kapcsolatban. Nekem kell a séta a plázában, az az élmény, hogy megtapizom, felpróbálom, azonnalderögtön hazahozom, nem szeretek várni a megrendelésre. Ráadásul attól, hogy egy cipő vagy egy nadrág méretben tökéletes, még törheti a lábamat, és állhat bénán a fenekemen, szóval én óvatos duhaj vagyok, és a próbában bízom, legalábbis a kényesebb ruhadarabok esetében. Pólót, pulcsit, kiegészítőket, sapkát, sálat viszont tök nyugodtan rendelek online, sőt, a nadrágvásárlással kapcsolatos előítéleteimet feledve egyszer még egy buggyos, törzsi viseletre emlékeztető, háremnadrág-szerű valamit is rendeltem Thaiföldről. Azt is elismerem, hogy az online üzletekben, különösen külföldön néha százszor izgalmasabb darabokra lehet bukkanni, mint itthon. Úgyhogy összeszedtem egy kis útmutatót ahhoz, hogyan lehet kihozni a legtöbbet a netes divattúrából. Lássuk az aranyszabályokat!

Image courtesy of stockimages/ FreeDigitalPhotos.net

Ismerd a méreteidet! Legalább az alapméreteidet vedd le, akár segítséggel is, és ne felejtsd el legalább néhány havonta újramérni őket, hogy naprakész maradj. A mellbőséget a mell csúcsán mérjük, a derékbőséget a törzsed legkarcsúbb pontján, a csípőbőséget a feneked legkiállóbb részénél. Nem érdemes csalni, például úgy, hogy behúzod a hasad, mert magaddal szúrsz ki, ha nem fogsz levegőt kapni az új ruhádban. Coachként nem állom meg, hogy megint megjegyezzem, a stílus alapja az önismeret és az őszinteség: nem érdemes abban az álomban élned, hogy “nekem tutira jó az S-es méret”, ha egyszer nem így van. Ki lehet tűzni célul, hogy belátható időn belül jó lesz rád, és ehhez szabni az életmódodat (persze csak akkor, ha nem XXL-ről indulsz, és nem két hónapot adsz magadnak az álomalak elérésére), de most a mostani alakodra vegyél ruhát, ne valamilyen ködös jövőképre. Igen ez az őszinteség néha kellemetlen, viszont megéri. Figyelj oda az olyan kifejezésekre is, mint a “misses” vagy “junior”: a “misses” méret általában a homokúra alkatúaknak áll jól, mivel mellben és csípőben kicsit bővebb. A “junior” ezzel szemben a fiúsabb alkatú, vékony nőknek az igazi.

Tanulmányozd a mérettáblázatot! Megint csak nem érdemes a rutinra és a robotpilótára hagyatkozni, mert az S-es vagy M-es méret nem mindenhol ugyanazt jelenti. Azért van a mérettáblázat a webshop oldalán, hogy beazonosítsd, vajon a te méreteidhez melyik méretkategória illik. Még egyszer szólok, ez nem értékmérő, semmivel nem vagy értékesebb, ha cipőkanállal belepréseled magad a 36-osba, csak jóval kényelmetlenebbül fogod érezni magad a ruhában (és rosszabbul is fog állni, nem szép látvány a nadrág dereka fölött kibugyogó derékhusi).

Raktározd el emlékezetedben a kedvenceket. Ha vásároltál egy tervezőtől, márkától, és bevált, jegyezd meg jól, és azt se felejtsd el, amivel esetleg sok bajod volt. Keress olyan oldalakat, ahol a vásárlók véleményezik az innen-onnan rendelt termékeket, nézd meg a kommenteket, az értékeléseket a webshopban is. Ha az Ebay-ről, Aliexpress-ról és hasonlókról készülsz rendelni, számíts rá, hogy a Távol-Keletről azért általában nem csúcsminőségű cucc érkezik (lásd még: kínai boltok), és hogy a kép általában jóval többet mutat, mint a valóság.

Image courtesy of stockimages/ FreeDigitalPhotos.net

Nézd meg az offline boltokban is! Akkor van a legkönnyebb dolgod, ha olyan márka online outletjében vásárolsz a bolti árnál olcsóbban, amelyiknek egyébként van offline boltja is. Nézegesd meg, próbáld fel a cuccot, majd menj haza, rendelj és spórolj.

Ne szállj el! Online vásárlásnál könnyű elszállni, mert ez is olcsó, az is klassz, valahogy mindig több kerül a kosárba, mint kellene. Állapíts meg egy keretet, írj listát arról, amire szükséged van, és igyekezz ezt betartani. Az sem gáz, ha körülnézel, elmentegeted a vágyott cuccok linkjeit, és csak alapos átgondolás után rendeled meg őket (az egy napig tartó, őrületes akciók persze kivételek lehetnek, de azért igyekezz ott sem rákattanni az olcsónak hitt dolgokra).

Vigyázz a hamisra! A 2000 forintos Louis Vuitton táska kizárt, hogy eredeti legyen, de a 3000 forintos Gucci napszemüvegen is érdemes töprengeni egy keveset, mielőtt rávetnéd magad. Nézd meg a neten, hogyan lehet felismerni a hamis árut: én most ide csak egy videót linkelek be az ezerből, a Youtube tele van hasonló tutorial-okkal, de írott formában is sokat találsz (angolul tudók előnyben).

Figyelj a visszaküldés szabályaira! Alaposan nézd meg, mi történik, ha a ruha mégsem az igazi: milyen kártérítés jár, ki viseli a visszaküldés költségeit, stb.

Vedd számításba a pluszköltségeket is! Ne hagyd figyelmen kívül a szállítási költségeket, sőt, ha az Európai Unión kívülről rendelsz, 22 Eurós rendelési összegen felül már 27% ÁFÁ-ra, 150 Eurón felül pedig ÁFÁ-ra és vámra is kell számítanod.

És a személyes kedvenceim:
Asos
Topshop
Mango Outlet
Forever 21
Ebay
Etsy
Meska

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .