Tankolj energiát!

Tankolj energiát!

Bevallom őszintén, nálam ilyenkor, február végén szokott elkezdődni a tavaszi fáradtság időszaka. Valószínűleg egyszerűen ilyenkor merülnek le a vitamintartalékaim, ilyenkorra lesz elegem a télből, és ilyenkorra kezdenek elborítani az elintéznivalók is, szóval van egy pont, ahol beáll az elegemvan-fíling, és legszívesebben lekucorodnék egy sarokba, hogy aludjak egy keveset, úgy kábé tavaszig. Ez az opció viszont sajnos nem játszik, úgyhogy marad az, hogy valahogy összekapjam magam addig is, amíg jobb nem lesz az idő. Mutatok néhány módszert erre – ezúttal nem az egyél sok vitamint – menj sportolni tárgykörből, bár azok sem haszontalan dolgok. Most mégis nézzünk egy kicsit mögéjük!

Súlyozd a tennivalókat! Ha fáradt vagy, hajlamos lehetsz az egész napot alibi-tevékenységekkel tölteni, miközben a valóban fontos dolgok egy lépést sem haladnak előre. Ehelyett sokkal jobb, ha minden reggel kijelölöd a két legfontosabb teendőt a munka, az otthon és a szabadidő frontján. Figyelem, ne akarj mindent odazsúfolni a listára, ragaszkodj a területenkénti maximum két fontossághoz. Ehhez add hozzá a két legfontosabb elintézendőt (telefonon, e-mailben vagy személyesen), és már kész is a napi teendőlista. Amennyire lehet, ragaszkodj hozzá, mert így eredményesnek érezheted magad, és még az a veszély sem fenyeget, hogy az alibizés miatt elmarad az edzés (már persze, ha hajlandó voltál a sportolást szabadidős prioritásnak tekinteni).

Törekedj az egyensúlyra! Ha elborítanak bennünket a teendők, hajlamosak vagyunk elsőként a barátnős találkozót, a kiállítást, a mozit és az edzést kihúzni a listáról. Pedig érdemes lenne legalább naponta egy feltöltődést szolgáló programot meghagyni, hogy ne teljesen kifacsarva rogyj le az ágyba.

Kreatívkodj! A kutatások szerint az agyműködés hihetetlenül sok energiát igényel. Vagyis amikor épp hiányt szenvedsz energiából, akkor küldd szépen szabadságra az agyadat. Olvasás, tévénézés, tanulás helyett inkább kreatívkodj: főzz, barkácsolj, horgolj, scrapbookozz, kertészkedj, amihez épp kedved van, a lényeg, hogy ne kelljen rajta túl sokat agyalni, viszont amennyire lehet elmerülj benne, és legalább pár percig csak az adott pillanatra és a feladatra figyelj.

Menj a levegőre! Oké, hogy szmog, meg köd, meg hideg, de akkor is. Ha pedig süt a nap, és van annyi időd, hogy eljuss a legközelebbi parkig, állatkertig vagy kirándulóhelyig, akkor pláne. Több kutatás is igazolta, hogy a körülöttünk levő természet látványa csökkenti a stresszt, és ezáltal véd a betegségek, valamint az energiahiány ellen.

 Ne hasonlítgass! Irigykedsz a szomszédasszonyra a mindig rendes lakása miatt, vagy az időmilliomos kolléganődre? Mielőtt teljesen belemerülnél az önsajnálatba, ami lerabolja az energiádat, less be egy kicsit a háttérbe, és kérdezd meg magadtól, vajon mi kell a vágyott teljesítmény eléréséhez. Ha azt látod, hogy szegény szomszédasszony éjt nappallá téve takarít, hogy minden ragyogjon, miközben te tegnap este is nyugodtan olvasgattál a kupi közepén, vagy hogy a kolléganőd a rengeteg ideje helyett inkább egy fix pasit szeretne, aki kicsit betáblázná az életét, már nem is biztos, hogy annyira vágysz a más rétjére, ami ugye mindig zöldebb. Ahol pedig mégis, ott kisebb változtatásokkal nyugodtan csiszolhatsz a saját életeden.

Ha tetszik a blog, csatlakozz a Zöldsaláta Facebook-közösségéhez! De a Twitteren és a Bloglovinon is követheted a Zöldsalit! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .