Italok nemcsak Halloweenre

Italok nemcsak Halloweenre

Megy mindenhol a vita, hogy kell-e nekünk a Valentin-nap mellé még egy import angolszász ünnep, szóval kell-e tököt faragni Halloweenkor. Én azt gondolom, hogy miért ne lehetne mindenre nyitottnak lenni és közben a saját hagyományainkat is megtartani? Ott még azért nem tartunk, hogy kötelező jelleggel itt topogna a fél város trick or treat-ezni, családi-baráti körben meg miért ne csinálhatná úgy mindenki, ahogy épp jólesik? Sütőtököt enni-inni pedig nem kizárólag Halloween-partin lehet, egész télen szezonja van, és januárban épp olyan egészséges, mint október végén. Épp ezért turkáltam egy kicsit a neten, ezúttal nem sütőtökös ételeket keresgélve, hanem inkább az italfronton nyomozva. Hoztam is nektek pár sütőtökös finomságot.

Image courtesy of [vanillaechoes] / FreeDigitalPhotos.net

Sütőtök-turmix (eredeti recept itt)
Egy kicsit magyarítom a receptet, mert az eredetiben sütőtökpüré-konzerv szerepel, szerintem ennél jobb, ha otthon párolod vagy sütöd, majd pürésíted a tököt. Szóval egy jó konzervdoboznyi házi készítésű sütőtökpürét kell összeturmixolni két csésze tejjel (szerintem nyugodtan lehet hideg vagy épp forró is), egy-két teáskanál (az eredeti szerint negyed csésze) barna cukorral és némi fahéjjal (az eredetiben szereplő két teáskanálnyi szerintem baromi sok, maradjunk abban, hogy ízlés szerint fahéjazzuk a cuccot). Némi tejszínhabot is elbír a teteje.

Sütőtök-turmix menő változatban (eredeti recept itt
Ennél a változatnál fél csésze sütőtökpürét, egy közepes banánt, két szem datolyát vagy két evőkanál juharszirupot turmixolunk össze fél teáskanál vaníliakivonattal, negyed teáskanál fahéjjal, és kanálhegynyi őrölt szerecsendióval, ugyanennyi őrölt szegfűszeggel, szegfűborssal, valamint fél csésze tört jéggel. Hideg, fűszeres, finom.

Sütőtökös kakaó (eredeti recept itt)
Két csésze tejből és némi főzős kakaóból alkoss kevés cukorral készült, sűrű kakaót. Botmixerrel dolgozd bele a sütőtökpürét és a sütőtökös sütihez való fűszerkeveréket (ha nehéz beszerezni, én mézessütemény-fűszerkeveréket, vagy fahéjat, szerecsendiót és szegfűszeget használnék hozzá). Töltsd forrón bögrékbe, és máris mehet rá a tejszínhab.

Sütőtök-puncs (eredeti recept itt
Egy jó konzervdoboznyi sütőtökpürét dolgozz össze botmixerrel pár evőkanál barna cukorral (az eredeti receptben megint óriási cukormennyiség szerepel, szerintem mi ennyire nem vagyunk édesszájúak), egy teáskanál őrölt fahéjjal, ugyanennyi őrölt gyömbérrel, negyed teáskanálnyi őrölt szerecsendióval és szegfűszeggel, valamint úgy két liter almalével vagy ciderrel. Tálalás előtt keverj hozzá még két liternyi jéghideg gyömbér üdítőt. Egy nagyobb társaság is sokáig elvan vele (és nagyobb vendégségek esetén még egy kis üdítőzés is belefér, bár a hétköznapokon nem ajánlom annyira). Nem kell hozzá feltétlenül Halloween-partit rendezni, Szilveszterre is elteheted a receptet.

One comment

  1. Pingback: Itt a sütőtök szezonja, élvezd ki alaposan! - Zöldsaláta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .