Mondd el, mit kívánsz…

Mondd el, mit kívánsz…

…és kiderül, mire van szüksége a testednek. Persze egyáltalán nem biztos, hogy direktben arra, amiért majd megveszel – nagyon könnyen lehet, hogy egy másik létfontosságú tápanyag hiányzik, és ettől érzed úgy, hogy megkattansz, ha nem ehetsz nagyon gyorsan egy kis csokit vagy nem ihatsz meg egy kávét.

Mire vágysz: csoki

Mi hiányzik: magnézium

Ha nem volt rossz napod, és a PMS sem tört rád, mégis megveszel egy kis csokiért, akkor lehet, hogy magnéziumot kér a szervezeted. Ez az ásványi anyag a szervezet szinte minden funkciójához elengedhetetlen, segíti például az izmok ellazulását, az idegek megnyugvását, de még a menstruációs ciklus szabályos lefolyását is. A kalciumnak és a magnéziumnak ráadásul megfelelő arányban kell jelen lennie a szervezetben, az ideális arány 2:1. Ehhez képest a legjobb kalciumforrásnak tartott tejtermékek 12:1 arányban tartalmaznak kalciumot és magnéziumot, nem csoda hát, ha az emberek többsége magnéziumhiányos.

A csokifüggőség azonban nemcsak magnéziumhiányt jelezhet, hanem azt is, hogy a szervezeted a csokiban levő antioxidánsok után sóvárog.

Mi a teendő? Egyél magnéziumban gazdag, egészséges ételeket: dióféléket, hüvelyeseket, zöld leveles zöldségeket, például káposztát, spenótot. Antioxidánsokhoz a piros bogyós gyümölcsökből, a sütőtökből, az édesburgonyából juthatsz hozzá a legnagyobb mennyiségben.


 

Mire vágysz: kávé

Mi hiányzik: vas és B12 vitamin

Ha legszívesebben intravénásan kötnéd be a kávét, lehet, hogy vashiányod van. A rendszeresen menstruáló nők körében rendkívül gyakori ez a hiánybetegség, ám többségünk valamiféle tanult tehetetlenséggel veszi tudomásul, hogy úgy vonszolja keresztül magát a napon, mint akit fejbevertek. Pedig csak annyi történik, hogy a vérszegénység miatt a szerveink nem jutnak elég oxigénhez. A B12 vitamin az agy és a központi idegrendszer működésében játszik szerepet, a fogamzásgátló tabletta szedése csökkenti a szintjét a szervezetben.

Mi a teendő? A sovány vörös húsok, a cékla, a tojás, a máj és a zöld leveles zöldségek, a banán, az aszalt barack mind kitűnő vasforrások, többségük pedig B12 vitaminnal is ellátja a szervezetet.

Mire vágysz: üdítő italok

Mi hiányzik? Kalcium

Az üdítő italok viszont nemhogy nem tartalmaznak kalciumot, hanem egyenesen elszívják azt a csontjaidból – vagyis nemhogy nem javítanak, hanem egyenesen rontanak a helyzeten. Pedig a kalciumra nagy szükséged van a csontritkulás megelőzéséhez.

Mi a teendő? Üdítő helyett igyál inkább egy tejturmixot, kanalazz be egy doboz joghurtot, vagy rágcsálj el egy kevés sovány sajtot. A zöld leveles zöldségek fogyasztása is ellát kalciummal.

Mire vágysz? Kenyér és péksütemények

Mi hiányzik? Szénhidrát

A kenyér és a péksütemények a gyors energiaszint-emelő egyszerű szénhidrátok forrásai, általában akkor kattanunk rájuk, ha hirtelen megcsappan az energiánk. A rossz hír az, hogy a gyors energiatöbblet gyorsan el is illan, és még jobban fogjuk kívánni a kenyérféléket. Az is lehet, hogy a kenyérrel együtt szelént szeretne felvenni a testünk.

Mi a teendő: Fehér kenyér helyett lassan felszívódó, összetett szénhidrátokat tartalmazó ételeket érdemes választani, például teljes kiőrlésű pékárukat, zöldségeket, és fehérjékkel, illetve esszenciális zsírsavakkal (pl. sovány hallal, hússal, olajos magvakkal) is érdemes egyensúlyba hozni a vércukorszintedet. A hal, a diófélék, a sovány pulykahús szelénnel is ellátja a szervezetedet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .