Simplicity: vitamindús káposztaságok

Simplicity: vitamindús káposztaságok

Ha valaki arról kérdez, hogy hogyan lehet télen is vitaminhoz jutni, méghozzá viszonylag normális áron, az első, ami általában eszembe jut, az a káposzta, fejes, illetve savanyú változatban. A fejes káposzta tele van A-, B- és C-vitaminnal, kalciummal, foszforral, káliummal, magnéziummal, vassal, folsavval, és rosttartalma is jelentős. A savanyú káposzta is zseniális C-vitamin forrás (többek között), tejsavbaktériumai pedig a bélflórát is rendben tartják. Ráadásul mindkettőből szuper saláták készíthetők.

A káposztasalátát a legjobban a KFC-ben csinálják, komoly mennyiségeket tudnék fogyasztani belőle – már persze, ha nem kerülne egy miniatűr pitli többszáz forintba. Az itthoni változat viszont majdnem ugyanolyan finom, sokkal olcsóbb, és egyszerre megcsinálhatsz belőle egy vájdlinggal. A recept a Mennyei Mignon blogról származik, annyit változtattam rajta, hogy a tömény majonéz helyett (kipróbáltam, megfeküdte a gyomrom) 2 evőkanál majonézt és kb. 1 dl joghurtot, kefirt, esetleg tejfölt használok.

Fogok úgy egy fél fej káposztát, robotgéppel felaprítom (reszelgesse a déli szél, ugye), beleömlesztem egy nagyobb edénybe. Ugyanígy felaprítok egy szál répát, majd egy fél fej hagymát is, ezek is mennek az edénybe. Két evőkanál majonézt összekutyulok egy deci tejföllel, vagy még inkább kefirrel, egy deci tejjel, sóval, borssal, citromlével, pici cukorral ízesítem, és megy az egész a zöldségekhez. Összekutyulom, pihentetem, felfalom családostul.

A legújabb kedvencre, a füstölt sajtos, savanyú káposztás salira úgy bukkantam rá, hogy hazahoztam egy nagyobb adag savanyú kápit, amit aztán csak nem bírtam á la nature elnassolni. Ekkor kezdtem kutakodni a neten, és találtam meg a receptet az Életünk és ételeink blogon. A savanyú káposztához ízlés szerint füstölt sajtot kell reszelni, és majonézt löttyinteni, majd az egészet alaposan összekutyulni és jó étvággyal elfogyasztani. Én itt is két evőkanál majonéz és nagyobb mennyiségű tejföl illetve kefir keverékével dolgoztam, nekem így jobban ízlik. Mennyiségek szemre és ízlés szerint, és más nem is kell bele, úgyhogy aligha lehetne ennél egyszerűbb egy recept.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .