Illóolajok: 3 alapvetés, 2 (és fél) hosszú lista és egy (plusz egy) stresszoldó olajkeverék

Illóolajok: 3 alapvetés, 2 (és fél) hosszú lista és egy (plusz egy) stresszoldó olajkeverék

Novemberben már megmutattam az egyik meglepetést az aromaterápiás tanfolyamról, amelyen részt vettem: ekkor lépett be ugyanis Brassai Adrienne szakértőként a blog életébe. A másik viszont még váratott magára, előbb a karácsonyi bejegyzésekkel akartam elkészülni. Most viszont, az év végi rohanás kellős közepén, azt hiszem, nem fog rosszul jönni, ha mutatok egy-két lazító illóolaj-keveréket, amit a tanfolyamon tanultunk.

Nem ez volt az első Primavera-tanfolyam, amelyen részt vettem, az alapkurzust még évekkel ezelőtt elvégeztem. Ezt egyébként mindenkinek ajánlom, nagyon jól összefoglalja azokat az alapvető információkat, amelyeket mindenképp érdemes tudni, mielőtt valaki illóolajokhoz nyúlna.

Source: herblog.com via Kelly on Pinterest

Mielőtt én is belecsapnék a lazításba, pár mondatban leírok néhány nagyon alapvető dolgot az illóolajok használatával kapcsolatban:

1. Az illóolajok nagyon komplex hatású szerek: segítenek helyreállítani a test és a lélek egyensúlyát, és nemcsak a fizikai tünetekre, de a lelki “görcsökre” is képesek hatni, akár nagyon mély blokkokat is feloldhatnak. Fizikai szinten ismert a baktérium-, vírus- és gombaölő hatásuk, egyes helyeken a kórházi fertőtlenítéshez is használnak illóolajokat. Nagyon jó szolgálatot tesznek járványos, meghűléses időszakokban.

2. Mindezekkel a jó hatásokkal azonban csak a jó minőségű, természetes illóolajok rendelkeznek. A vásárokon, bazárokban kapható “illatos olajok” köszönőviszonyban sincsenek ezekkel, egyszerű szintetikus vegyületek, amiket érdemes inkább jó messzire elkerülni, még akkor is, ha olcsók. Nemhogy nem használnak, ha a bőrödre kened őket, akár allergiát is okozhatnak. A minőségi illóolajat sötét üvegcsébe csomagolják, gyerekbiztos zárral látják el, a címkéjén szerepel az olaj forrásnövényének latin neve, és a deklaráció, vagyis az, hogy 100%-os, természetes illóolajat tartalmaz a kis üveg. Gyakran az ár is jelzi a minőséget, itt érvényes az az elv, hogy ami drága, az általában jó is.

3. Hígítatlanul csak aromakőre szabad csepegtetni az olajat. A bőröddel ne érintkezzen töményen az illóolaj, mert irritációt okozhat (persze van egy-két kivétel, a levendulát és a teafát például általában önmagában is használhatod). Ha testápolásra szeretnéd használni, 20-50 ml bázisolajba (pl. édesmandula, sárgabarackmag-olaj, stb.) tegyél pár cseppet belőle. Ha a fürdővizedet szeretnéd feldobni az olajokkal, keverd el őket tejszínben vagy mézben, így add a vízhez. Ha ugyanis csak egyszerűen belecseppented őket a kádba, a cseppek megállnak a víz tetején, és ugyanott vagy, mintha töményen kennéd az olajat a bőrödre. Jó tudni azt is, hogy a citrusfélék olajai fényérzékenyítik a bőrt, ne kenj magadra ilyesmit, ha utána napra mész.

Bizonyos élethelyzetekben egyáltalán nem szabad egyes illóolajokat használni. A várandós nők például kerüljék a következő illóolajokat, mert vérzésmegindító hatásúak lehetnek vagy görcsöket válthatnak ki.

Ánizs (Pimpinella anisum)
Nyugat-indiai babér (Pimenta racemosa)
Verbéna (Verbena officinalis)
Édeskömény (Foeniculum vulgare var. Dulce)
Gyömbér (Zingiber officinale)
Kámfor (Cinnamonum camphora)
Szerecsendió (Myristica fragrans)
Szegfűlevél, szegfűmag (Syzygium aromaticum)
Fahéjlevelek és fahéjkéreg (Cinnamonum verum)
Vérzésmegindító hatású olaj a bazsalikom (Ocimum basilicum) és az orvosi zsálya (Salvia officinalis) is, de a szülésre ajánlott muskotályzsálya (Salvia sclarea) olaját sem szabad a szülés előtt használni.

A következő olajoknak kémiai összetételüknél fogva nagyon erős hatásuk van, 6 éven aluli gyerekeknél akár légzési sokkot, légzéskihagyást is kiválthatnak, azért kisgyerekeknél tilos őket használni.

Borsmenta (Mentha piperita)
Eukaliptusz (Eucalyptus gobulus)
Mezei menta (Mentha arvensis)
Fekete kömény (Cumin carvi)
Orvosi zsálya (Salvia officinalis)
Timol és carvacrol kemotípusú kakukkfű (Thymus vulgaris)
Izsóp (Ysop officinalis)
Fontos, hogy a kisgyerekeknek vásárolt meghűlés elleni, légzéskönnyítő keverékek mentol- és kámformentesek legyenek.

A következő illóolajokat a 6 évesnél fiatalabb gyermekek szobájában is párologtathatjuk 4-5 csepp elegendő belőlük az illatlámpába. 

Kajeputfa (Melaleuca leucandendra)
Szibériai lucfenyő (Abies sibirica)
Közönséges jegenyefenyő (Abies alba)
Valódi levendula (Lavandula angustifolia)
Citrom (Citrus limonum)

(A fontos információkért és a listákért köszönet Brassai Adrienne-nek!)

És akkor most az ígért keverék: nekem ez volt az egyik kedvencem a képzésen kapott receptek közül – könnyen lehet, hogy az általános olaszmániám miatt. Mindenesetre a nálam kevésbé mediterrán embereknek is segíthet ez a fürdő feloldani a decemberi rohanás okozta stresszt.

Toscana-fürdő:
Kb. fél deci tejszínbe csepegtessünk
1 csepp bazsalikom,
1 csepp bergamott,
2 csepp szuper lavandin,
2 csepp 1%-os írisz illóolajat, majd a keveréket adjuk a fürdővízhez.

Végül pedig a bónusz: amikor este hazaértem a képzésről, persze, hogy ki kellett próbálnom a tanultakat, egyelőre azokból az olajokból, amelyeket az idők során már beszereztem az aromaterápiás “házipatikámba”. Bázisolajként bio extra szűz olívaolajat használtam, mert épp ez volt itthon.
25 ml olívaolajba csepegtettem
1 csepp ylang-ylang,
1 csepp pacsuli,
2 csepp limette,
2 csepp citrom illóolajat.
Nagyon kellemes aromájú keverék lett a végeredmény, amely tényleg ellazít és megnyugtat. Natúr parfümként használom a fül mögé és a csuklóra kenve, és időnként mélyeket szippantok belőle. Nyáron viszont a citrusolajok fényérzékenyítő hatása miatt mellőzni fogom a használatát, akkorra majd mást kell kitalálni.     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .