Finom & egészséges (#9): a sütőtök

Finom & egészséges (#9): a sütőtök

Halloweenkor megfaragtuk, de egész télen esszük ezt a finomságot, amely vitaminjaival és ásványi anyagaival kárpótol a téli gyümölcshiányért. Őshazája Amerika, az inkák, a maják és az aztékok nemcsak élelemként fogyasztották, hanem hólyagbántalmak kezelésére és fájdalomcsillapításra is használták. Az európai felfedezők és gyarmatosítók közvetítésével került Európába az 1500-as években, de igazán csak a 19. század vége felé kedvelték meg az emberek

Narancssárga színéből már sejthető, hogy rengeteg béta-karotint (az A-vitamin elővitaminját) tartalmaz. C- és B-vitaminokban is nagyon gazdag, magja pedig E-vitaminban bővelkedik. Ezek a vitaminok erőteljes antioxidánsokként védelmezik a szervezetet a szabad gyökök romboló hatásától, segítenek az immunrendszer erősítésében, a keringési és a daganatos betegségek megelőzésében, de a bőr korai öregedése ellen is jók, vagyis aki fél a ráncoktól, máris dobjon a sütőbe pár szelet tököt. Sok kálium, kalcium, foszfor és magnézium is van a sütőtökben, méghozzá optimális felszívódást biztosító arányban. Káliumtartalma a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában játszik szerepet, de vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is ismert. Energiatartalma 100 grammonként 80 kalória, szénhidrát-tartalma pedig körülbelül a burgonyáéval egyezik meg. Bébiételnek is szinte tökéletes.
 

 Az ilyenkor télen szinte menetrendszerűen megérkező gyulladásos, megfázásos betegségek gyógyítására is kiváló a sütőtök, illetve a benne levő A-vitamin. Hatékonyan csillapítja például a nyálkahártyák gyulladását, a tüdőben és a hörgőkben jelentkező kellemetlenségeket, főként akkor, ha búzacsíra-olajjal együtt fogyasztjuk (az olaj egyébként is jót tesz a karotin felszívódásának). Nemcsak a nátha, hanem az allergiás tünetek ellen is bevethető. Az intim fertőzésekre, gyulladásokra is remek gyógyír.
Káliumtartalma a vér tisztítását segíti elő, ennek, és A-vitamin tartalmának köszönhetően a sütőtök képes javítani a problémás, pattanásos bőr állapotát. A máj működését is segíti, a népgyógyászat régebben a vese-, máj- és bélbetegségek gyógymódjaként ajánlotta. Javítja az emésztést, csökkenti a vérzsírszintet és a hasnyálmirigy működését is támogatja. Megnyugtatja az idegrendszert, mivel erősíti az idegek védőhüvelyét.
A tökmag, különösen a benne levő többszörösen telítetlen zsírsavakból álló olaj nagy szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében, a vér koleszterinszintjének kiegyensúlyozásában, sőt, a belső elválasztású mirigyek működésében is. A hólyag és a prosztata megbetegedéseinek gyógyszereként is beválik. 
Édes íze miatt nálam a legtöbbször sütialapanyag, leggyakrabban kevert süti, muffin vagy sütőtökös palacsinta lesz belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .