Finom & egészséges (#8): a szőlő

Finom & egészséges (#8): a szőlő

A szeptemberem nagyjából a coachinggal telt, plusz zajlott a kétgyerek-család-háztartás-napiőrület című körforgás, úgyhogy sajna nem igazán volt időm épkézláb bejegyzéseket írni. De most már nagyjából utolértem magam (amikor ilyen nagyképű bejelentéseket teszek, akkor szokott kábé azonnal bejönni valami sürgősnél is sürgősebb tennivaló, de fogjuk rá…), úgyhogy visszaáll a régi rendszer, és jönnek a bejegyzések. És még egy szolgálati közlemény így az elejére: a Zöldsaláta 60. lett a Goldenblog életmód kategóriájának 152 indulója közül. Tavaly az erős középmezőnyben végzett a blog, ez meg már annál is jobb valamivel (alig lemaradva az első egyharmadtól). Szóval nagyon örülök a helyezésnek, és mindenkinek nagyon köszönöm a szavazatokat! (A nyulak is köszönik :D)

Fotó. pixabay.com

De most akkor csapjunk a lecsóba, vagyis a szőlőbe, merthogy szőlőszezon van, szüret, must meg minden. Nekem, az édességfüggőnek különösen nagy kedvencem ez a gyümölcs. Persze van neki cukortartalma rendesen, de ez a cukor mégiscsak sokkal de sokkal egészségesebb, mint a csoki meg az egyéb, répacukorral készült cuccok, szóval az édes íz iránti vágy kielégítésére remekül bevethető a szőlő. És hát szerencsére nem csak szőlőcukor van benne, hanem sok egyéb értékes tápanyag is.

A szőlő legfontosabb hatóanyaga a quercetin (máshol kvercetinnek is írják) nevű flavonoid, amely erőteljes antioxidáns hatásáról ismert: segít a daganatok megelőzésében, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében. Nemcsak egészséges, hanem szépít is, épp ezért számos wellness-szalon kínálatában szerepel a szőlős pakolás.Ebből a szempontból a vörös szőlő értékesebb mint a fehér: minél sötétebb a színe, annál több antioxidáns van benne.

A szőlő ezen kívül tisztítja a vért, regenerálja az izmokat, erősíti az idegeket, és a belek egészségét is védi. Segít megelőzni a húgyúti betegségeket, például a kövesedést. Emésztés nélkül is felhasználható cukorral látja el a testet, ezért a lábadozóknak vagy fizikai munkát végzőknek is kiváló, erősítő csemegéje. Hatóanyagai még a herpeszvírusokat is képesek „leblokkolni”, így ha érezzük a herpesz kitörését, érdemes jól belakni belőle. Érdemes tudni, hogy a szőlő leszüretelve már nem érik tovább – válaszd tehát a piacon az érett, telt fürtöket. Nekem egyébként a nagy szemű, édes fehér szőlő a kedvencem, de a saszlát sem hagyom ott, ha az asztalra kerül. Sajttal, borral, dióval kiegészítve pedig egészen kiváló csemege.
Ez a szőlőmártásos csirke Flamcsitól pedig valami egészen zseniális, tanúsíthatom 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .