Védd a bőröd!

Védd a bőröd!

Pirosra csípte az arcod a fagy? Kiszárította a bőröd a szél? Úgy érzed, rohamtempóban öregszel a téli időben? Ne aggódj, megoldjuk!

Vannak napok, amikor az ember feszültnek érzi a viszonyt az arcbőrével – például a mostaniakhoz hasonlóan fagyos téli napokon és estéken, amikor a bőrünk hidegreceptorai (minden négyzetcentiméteren tizenkettő van belőlük!) riadót fújnak. A hidegben a pórusok összehúzódnak, így a bőrt védő vékonyka faggyúréteg nem tud eljutni az arc felszínére, és nem tudja megvédeni azt a hidegtől.  A bőr így könnyen kiszárad, és a baktériumok támadására is érzékenyebb lesz. Ha azután bemész a fűtött szobába, a pórusok kitágulnak, majd ismét a hidegbe lépve újra összerándulnak… és így tovább, végtelen sorban, amíg feszülni, vörösödni nem kezd a bőröd, és végképp ki nem szárad. A tél támadását azonban megfelelő ápolással vissza is verheted.
Reggel és este
Legjobb, ha a téli kozmetikumaid kissé visszazsírozzák, ápolják, és megnyugtatják a bőrödet. A lemosóhabok és gélek helyett most inkább az ápoló anyagokban gazdag arclemosó tejeket válaszd: ezek anélkül oldják fel a szennyeződéseket és a smink maradványait, hogy közben kiszárítanák a bőrt, és nyugtató összetevőket is tartalmaznak. A bennük található növényi olajok helyreállítják a bőr rugalmasságát.
Alvás közben az arcbőr valósággal „feltankol” az egészségét védő hatóanyagokból, így különösen fontos, milyen éjszakai krémet választasz. Kiválóak a mézet, ligetszépe-, szőlőmag-, avokádó- vagy vadrózsaolajat tartalmazó krémek és kapszulák.
Nappali krémből is válassz a nyáron használt hidratálónál kicsivel tartalmasabbat: a növényi hatóanyagok, a szőlőmag- és a vadrózsaolaj pótolják az arcbőr elvesztett zsírtartalmát, és ezek a krémek pillanatok alatt, tökéletesen felszívódnak, jó alapot adnak a sminknek. A karité- vagy shea-vaj az illóolajokkal egyesítve különösen „télállóvá” teszi az arcbőrt (Lukréciánál sok más finomság mellett abszolút öko-bio sheavajas krémet is találhattok!)
Télen sem szabad megfeledkezni a fényvédelemről! Használhatsz fényvédő stiftet, de a legegyszerűbb, ha a nappali krémed tartalmaz a káros sugaraktól megóvó anyagot, így nem kell külön bajlódnod a felvitelével. Ne gondold, hogy a téli nap csak a vakító havon, vagy a hegyekben tűz annyira, hogy ártalmas legyen: a városban is épp elég erős a fény.
Az ajakbalzsam is nagyon fontos, ha nem szeretnéd, hogy cserepes legyen a szád: a legjobb, ha jojoba- vagy rózsaolajjal készült, ha pedig egyszersmind szép fényt is ad az ajkadnak, akár rúzs vagy szájfény helyett is bevetheted.
Melegítsd fel a tested!
A hideg napokon alig várod, hogy beállj a forró zuhany alá? Ne tedd! A forró víz kiszárítja a bőröd, míg a langyos épp annyira melegít fel, amennyire kell, szárítás nélkül. Használj a bőrt visszazsírozó, tápláló tusolókrémet, vagy olajos tusfürdőt: különösen jót tesznek a bőrnek a kajszibarack- és mandulakivonatot, valamint a ligetszépe- és szezámolajat tartalmazó tusolószerek. Ha inkább a fürdőt kedveled, hetente egyszer-kétszer úgy negyedórára merülj el a 32-36 Celsius-fokos fürdővízben. A hab helyett nyugtató, tengeri sóból készült fürdősót vagy fürdőgolyót ejts a vízbe.
Zuhanyzás és fürdés után pedig ne maradjon el a krémezés: a normál bőrre elég egy testápoló (a legjobbak a zabtejet, illetve ásványi anyagokat tartalmazók), amely könnyen beszívódik, és nem hagy zsíros nyomokat maga után. A kifejezetten száraz bőrnek azonban speciális testápoló, vagy testkrém jár, a kevesebb zsírt tartalmazó testápolók ápolása ugyanis ennek a bőrtípusnak már nem elegendő.
A kezedről se feledkezz meg, a hidegben ugyanis könnyen kiszárad és berepedezik. A hideg évszakra erőteljesen ápoló, speciális krémet válassz! Ez puhán tartja a kezed bőrét, és a körmeidet is védi. Ne gondold, hogy ha kesztyűt hordasz, az elegendő védelmet jelent: a valóság az, hogy télen még a kesztyű dörzsölése is igénybe veszi a bőrt, így különösen nagy szüksége van az extra ápolásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .