5 kérdés a rendszeres mozgás elkezdésekor

5 kérdés a rendszeres mozgás elkezdésekor

A rendszeres mozgás az a téma, amelyikre különösen igaz, hogy csak elkezdeni nehéz. Ha már tudod, melyik az a mozgásforma, amelyikhez igazán kedved van, és hozzászoktál, hogy heti 2-3 alkalommal sportolsz, egy idő után megfigyelheted: hiányzik, ha egyszer-egyszer kimarad az edzés. Rendszeres mozgás 01 Mielőtt azonban belefogsz, nyilván rengeteg kérdés merül fel benned. Hogyan kezdd, mit válassz, mitől lesz eredményes az, amit csinálsz? Lássuk a választ a leggyakoribb kérdésekre!

1. Hogyan kezdjem el a rendszeres edzést?

Lassan, és mértékletesen. Csak fokozatosan növeld az edzésadagokat. Ha egyszerre akarod bepótolni, amit az utóbbi években elmulasztottál, a kínzó izomláz, rosszabb esetben egy sérülés miatt hamar elveszítheted a lelkesedésedet. A legegyszerűbb, ha esténként tempós sétára indulsz, de a kerékpározás, az aerobik, az úszás, vagy bármilyen más, közepes tempójú rendszeres mozgás is megteszi. Ha nagyon régóta nem sportoltál, kezdj mindössze 5 vagy 10 perccel, hetente 3–5 alkalommal. Olyan tempót válassz, amelyiktől nem fulladsz ki, és az izmaid sem kezdenek rögtön fájni. Egy hét múlva emeld az edzés idejét, vagy az alkalmak számát. Fokozatosan juss el heti 5 alkalomig, és alkalmanként 30 percig.

2. Mennyi rendszeres mozgás kell, hogy lefogyjak?

Ha a fogyókúrád csak annyiból áll, hogy mozogni kezdesz, akkor viszonylag sokra. Ha azonban kombinálod az edzést és a diétát, az már napi 8 óra munka mellett is beilleszthető a napirendedbe. Ha heti fél kilogramm fogyást tűzöl ki célul (az orvosok szerint egyébként ez a fogyás egészséges üteme), minden nap 500 kalóriával kell kevesebbet fogyasztanod, mint korábban. Égess el 300 kalóriát rendszeres mozgás segítségével (4–5 kilométer tempós séta vagy egy aerobikóra – de csak akkor, ha már bírod, nem kell egyből a közepébe vágnod). Emellett pedig vegyél magadhoz 200 kalóriával kevesebbet az ételekből (ez körülbelül egy dobozos üdítő vagy két kanál vaj)

3. Melyik a legjobb otthoni sportfelszerelés, ha az életem része lesz a rendszeres mozgás?

Az, amelyiket rendszeresen használni fogod. Ezért aztán olyat válassz, amelyiknek a használatát élvezed. Ha edzés közben olvasni szeretnél, ezt könnyebb a szobabiciklin megtenni, mint a futógépen. Ha krónikus vállfájással küzdesz, valószínűleg nem a sífutógép lesz a legjobb megoldás. Mérd fel azt is, mennyi hely van a lakásban, és milyen összeget tudsz rászánni a vásárlásra. Egy egyszerű lépcsőzőgépet ugyanis már tízezer forint körül megkaphatsz, ám egy jobb minőségű futógép ára a 200 ezer forintot is meghaladhatja. Ha nem vagy biztos benne, milyen gépet szeretnél, és hogyan is kell használni ezeket, menj el a legközelebbi edzőterembe, és ott edző segítségével próbáld ki a kardiogépeket. Ha inkább aerobik-párti vagy, az is lehet, hogy elég beruháznod néhány fitnesz dvd-be vagy online edzésprogramba a rendszeres mozgás kedvéért. Rendszeres mozgás 02

4. Hogyan adhatom le a pocakomat?

A felülések és az egyéb hasizomgyakorlatok önmagukban nem használnak. Ezek ugyanis a zsír alatt erősítik meg az izmot, ettől pedig még jobban kiemelkedik majd a pocakod. Épp ezért a felesleges zsírt kardioedzéssel, azaz kocogással, sétával, kerékpározással vagy úszással, esetleg intervall-edzéssel kell elégetned. Ezután következhetnek a hasizom-erősítő gyakorlatok. És persze ne feledkezz meg a diétáról sem!

5. Melyiket válasszam: a kardioedzést vagy a súlyzókat?

Mindkettő fontos: a kardioedzés, más néven az aerob gyakorlatok (minden, ami a szívet és a tüdőt erősíti: aerobik, futás, úszás, kerékpár, de még a gyors séta is) csökkentik a vér koleszterinszintjét és növelik a kitartást. A súlyzós gyakorlatok az idő múlásával járó izomvesztést ellensúlyozzák. Ha csak hobbiból sportolsz, nem kell attól félned, hogy túlságosan izmos leszel. A rendszeres mozgás súlyzós része segítségével épp csak karban tartod majd az alakodat és a testtartásodat, ráadásul az anyagcseréd is felgyorsul. A végcél heti 3–5 alkalommal 30 perc aerob edzés, és 2–3 alkalommal 20 perc erőedzés (például súlyzós gyakorlatok, amelyeket akár egy teli ásványvizes palackkal is elvégezhetsz, fekvőtámaszok, has- és hátizom-erősítő gyakorlatok).

Köszönöm, ha megosztod a linket, a cikket viszont légy szíves, ne másold. Gyere beszélgetni a Zöldsaláta Facebook-oldalára vagy az Instagramra!

Ésszel, szívvel, lélekkel: Judit

Fotók: Pixabay.com

2 Comments

  1. Igen, ez tényleg gyakori probléma. Elfogy a lelkesedés, győz az időhiány, jözbejön egy sürgős munka, satöbbi. Azt hiszem, ezért fontos, hogy az ember olyan sportot találjon az ember, amit kedvvel, lelkesen végez, mert akkor sokkal inkább rászánja az időt, és már előre betervezi a programjába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .